lördag 20 april

Skjuten älg kan vara brandskadad

Älgen sköts i södra Dalarna, ett par mil från där den stora skogsbranden drog fram i somras. Foto: Privat

Titta på bilden här intill som Svensk Jakt fått från Jägareförbundet Dalarna. Älgen sköts i slutet av januari ett par mil från sommarens stora skogsbrand i Västmanland. SVA uppger att älgen kan ha blivit skadad i branden, men det kan också vara en så kallad hudsårälg.

Genom bilden som skickats från Jägareförbundet Dalarna kan inte SVA avgöra om det är skador från skogsbranden, även om det inte utesluts. Anledningen är att det angripna partiet också påminner om de skador de så kallade hudsårälgarna uppvisar.
Efter ett par mellanår rapporterades hösten 2014 allt fler älgtjurar med såriga ryggar. Tidigare dominerade älgar från södra Sverige, i synnerhet från Kronoberg, men hösten 2014 kom också bilder på och iakttagelser av älgtjurar med såriga och infekterade ryggar längre norrut i landet.
I Sörmland har man också påträffat kronhjortar med liknande hudskador.
Svensk Jakt har tidigare berättat om en brandskadad älg som avlivades inne i brandområdet två månader efter branden.

Svamp och bakterier
Vad som orsakar skadorna på de sistnämnda vet inte SVA, trots att undersökt ett stort antal drabbade djur. När älgarna undersökts har man påträffat svamp, bakterier och parasiter. Tjurarna lider av infektion och har kraftiga skador på ryggen.
De mekaniska skadorna är vanligtvis på ländryggen. Just där tjuren kommer åt att klia sig med hornspetsarna. När päls och skinn rivs bort lämnas fältet öppet för bakterier, svamp och parasiter. Men vad som orsakar den första klådan är inte klarlagt.
En teori är att hjortlusflugor som gynnas av varmt och fuktig väder kan orsaka klådan som gör att älgtjurarna kliar sönder sig.

En annan hårlöshet
Iakttagelser har också gjorts av älgar som tappar mycket päls i Dalarna, Värmland och västra Norge, men där de hårlösa partierna inte är lika infekterade och såriga som på exempelvis tjurarna från Kronoberg.
Sådana älgar rapporterades först 2006–2007. I de fallen tror man att omfattande förekomst av hjortlusflugor är orsaken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev