fredag 19 april

Nytt webbsystem för skötselområden

Med ett nytt webbsystem kan jaktlagen i ett älg- och kronskötselområde följa jakten i realtid. Caesar Åfors på Virå bruk går här igenom de olika funktionerna tillsammans med upphovsmännen Henrik Hoffman och Viktor Ånöstam. Foto: Gunnar Nilsson

Ett nytt webbaserat system ska göra administrationen enklare för landets älg- och kronskötselområden. Med kort varsel ska jaktlagen exempelvis kunna se vad som återstår att fälla vid avlysningsjakt, utan att någon enskild person behöver vara spindel i nätet.

Bakom satsningen står tre unga och energiska grabbar: En jägare, en webbutvecklare och en studerande med företagsinriktning. Nu tänker deras företag Vilth erbjuda en plattform för landets samtliga cirka 1.200 skötselområden för att lättare administrera hanteringen av i första hand älg och hjort.
Senaste säsongen provades konceptet med framgång i Björkviks älg- och kronskötselområde i Sörmland.
– Det hela blev så bra och mottogs så väl i Björkvik att vi ser en marknad för hela landet, förklarar Henrik Hoffman.

Utmaning
Eftersom han älskar utmaningar tvekade han inte när han fick frågan av Björkviks skötselområde om han kunde hjälpa till och utveckla ett system för att underlätta rapportering av fällda djur, betalning av fällavgifter med mera.
Tillsammans med jägarkompisen Viktor Ånöstam och dataditon Carl Rosell togs planer fram. Var och en hade viktig kunskap att bidra med i utvecklandet, och resultatet gav mersmak. Goda tips och råd från ledningen i Björkviks skötselområde var också mycket värdefulla.
Senaste säsongen fällde området 24 älgar och 310 kronvilt, så det handlar om en hel del djur sammantaget.

Kod
I stora drag fungerar det så att jaktledaren i ett jaktlag med en kod rapporterar in vad som fällts. Det kan göras via en app i telefonen eller läsplattan, eller via sms. Även älgobsen läggs in dag för dag, vilket underlättar i slutändan. Genom en särskild funktion kan systemet även användas internt, för utbyte av information inom ett jaktlag.
En faktura på eventuell fällavgift skickas automatiskt ut till respektive jaktlag, och ledningen för skötselområdet kan mycket enkelt rapportera avskjutningen vidare. Allt finns lagrat. Inget ringande eller pappersarbete ska behövas om allt fungerar.
När som helst under jaktsäsongen kan man följa utvecklingen av avskjutningen. Hur ligger det exempelvis till med kalvprocenten?
– En stor nytta med systemet är att risken för överskjutning minskar, i och med att information kan läggas in snabbt och lika snabbt ses av alla, berättar Caesar Åfors på Virå bruk, vars marker utgör område för ett av de 40 jaktlagen i skötselområdet, som mäter 16.000 hektar.
– Men den allra största nyttan för oss är kanske ändå hanteringen av allt kronvilt, fortsätter han.

Minimera byråkratin
Vilth har som ambition att underlätta jakten, i det inbegripet all nödvändig information före och uppföljning efter jakten.
– Jakten är omgärdad av så mycket byråkrati. Vi vill minimera det arbetet och främja själva jakten. Den här hjälpen är ett steg i rätt riktning, framhåller Viktor Ånöstam.
Och de tre upphovsmännen ser massor av möjligheter att bygga ut systemet.
– Vi utvecklar nu systemet inför jakten 2015-16 så att man kan markera på kartor var allt vilt fällts, det gör uppföljningen mer åskådlig. Självklart kommer vi också ha med alla viltslag och funktion för vidarekoppling till Jägareförbundets Viltdata om så önskas. I förlängningen vore det även intressant att kunna koppla ihop kontaktvägar så att köttkonsumenter och jägare enkelt kan finna varandra, resonerar Henrik Hoffman förväntansfullt.

Tre prispaket
Vad systemet kommer att kosta för skötselområdena som vill abonnera på tjänsten är inte helt fastställt, men tanken är att erbjuda tre olika prispaket beroende på antal jaktlag, antal hektar och antal viltslag (om fler än älg).
– Och så är vi medvetna om att vi måste ha ett prova på-erbjudande till rabatterat pris. Vi är ju angelägna om att få en bra spridning för att kunna gå vidare, säger Henrik Hoffman.
Jägareförbundets klövviltskonsulent Göran Bergqvist ser positivt på administrationssystemet.
– Vi har ju ingen avräkningsrutin för avlysningsjakt i Viltdata, så detta kan underlätta för skötselområdena och är därmed till gagn för jägarna, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev