Naturvårdsverket fick underkänt i riksdagen

Jaktens stora betydelse för många svenskar betonades under riksdagens jaktpolitiska debatt. Foto: Jan Henricson

Under riksdagens jaktdebatt underkände politiker från alla läger Naturvårdsverkets hantering av jakt och viltförvaltning. Däremot var man inte överens om vad som ska göras åt saken. Under debatten fick vice statsminister Åsa Romson motta hård kritik.

Några nyheter i egentlig mening framkom inte under riksdagens jaktpolitiska debatt som hölls under torsdagen.
Mest debatterad blev frågan om en ny jaktmyndighet där en majoritet bestående av allianspartierna samt Sverigedemokraterna förordar att en sådan inrättas.
Ett riksdagsbeslut om ett tillkännagivande till regeringen att göra så väntades tas under eftermiddagen.

Olika recept
Samtliga talare ansåg med varierande nivå på kritiken att Naturvårdsverket sköter jaktfrågorna dåligt. Recepten till förbättringar såg däremot olika ut.
Socialdemokraten Isak From och miljöpartisten Emma Nohrén tyckte inte att en ny myndighet är någon bra idé, och hänvisade till att Naturvårdsverket fått i uppdrag att se över sitt arbete med jakten och viltförvaltningen och återkomma med förslag på förbättringar.
Allianspolitikerna menade däremot att dagens spridda ansvar för frågorna på flera myndigheter talar för att det blir en effektivare hantering med större förtroende från de berörda när en särskild jaktmyndighet inrättas.

Regionalt inflytande
Motståndarna oroade sig för att en ny myndighet begränsar det regionala inflytandet över viltförvaltningen. Något som understryks av att samtliga länsstyrelser sagt nej till förslaget i sina remissvar, hävdade man.
Ett argument som avfärdades av allianspolitikerna som inte såg att en central myndighet med övergripande ansvar försämrar den regionala förvaltningen. Tvärt om, talar mycket för att den på så sätt kan utökas, argumenterade man.
Folkpartisten Lars Tysklind sa att det sämsta är när människor som är direkt berörda inte har förtroende för en förvaltande myndighet. Han såg bara fördelar med en jaktmyndighet, och tog den förhållandevis nyinrättade Havs- och vattenmyndigheten som exempel:
– Jag tror knappast att någon tycker att inte det var ett klokt beslut, sa Tysklind.

Kritik mot minister
Ulf Berg (M) och Eskil Erlandsson (C) gick båda hårt åt språkröret Åsa Romsons uttalande att regeringen inte behöver bry sig om vad riksdagen beslutar beträffande en jaktmyndighet.
– Och det är inte vem som helst som säger det. Jag är orolig över att vi redan innan beslutet är fattat kan höra vice statsministern deklarera att man inte har för avsikt att följa riksdagens beslut. Det är ett mycket märkligt uttalande. Jag och Centerpartiet kommer mycket noga att följa upp detta, sa Eskil Erlandsson.

Acceptans betonades
Politikerna var överens om den del i utskottsförslaget som gäller att vissa frågor som ingick i jaktlagsutredningen ska drivas vidare. Det gäller bland andra samernas jakträtt, jakt på allmänt vatten, kronhjortförvaltningen, och förvaltningen av säl.
Man var också påfallande eniga om jaktens stora betydelse för många människor. Den stora acceptansen för jakten bland svenska folket betonades också.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev