Ingen ökning av viltolyckor förra året

Sett till hela landet var antalet viltolyckor 2014 i stort sett oförändrat jämfört med året innan. I Västra Götaland ökade de dock. Foto: Martin Källberg

I 20 av 22 län var antalet viltolyckor minskande eller oförändrade under 2014. Men en stor ökning av viltolyckorna i Västra Götaland motverkade den positiva trenden sett till landet som helhet, enligt Älgskadefondsföreningen.

Föreningen har studerat preliminär statistik för 2014 från polisen, vilket visar att antalet viltolyckor var i stort sett oförändrat jämfört med året innan. Under 2014 rapporterades 46.761 olyckor. Motsvarande siffra för 2013 var 46.617.
På Gotland ökade antalet olyckor med 14 procent, men eftersom det inträffar få viltolyckor på ön motsvarar det endast en ökning med 43 olyckor i statistiken.

Fler i väster
Däremot sticker Västra Götaland ut vid en jämförelse med övriga län. Där rapporterades 8.080 år 2014 jämfört med 5.691 året innan. Den stora ökningen där innebär att Västra Götaland ensamt väger upp den sammanlagda minskningen av antalet viltolyckor i övriga län.
Antalet älgolyckor i hela landet sjönk från 5.771 till 5.397, en minskning med fem procent.
– Det är mycket positivt eftersom kollisioner med älg är de allra farligaste sett till risken för personskador och dödsfall, skriver Älgskadefondsföreningen i ett pressmeddelande.

Färre älgolyckor
Trenden är att antalet älgolyckor har minskat under flera år i följd. Antalet rådjursolyckor låg på en oförändrad nivå med drygt 35.000 medan olyckorna med vildsvin inblandade ökade med fem procent till 3.714.
Olyckorna med hjort ökade med 20 procent under 2014. Från 1.674 till 2.005.
Tre personer omkom i samband med kollisioner med vilt under året. Älgskadefondsföreningen rapporterar inte antalet personskador, på grund av problem med polisens datasystem.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev