Dubbla nej till skyddsjakt på älg

Markägaren som begärt skyddsjakt på tio älgar måste först försöka med alternativa åtgärder som att skrämma älgarna, anser länsstyrelsen. Foto: Olle Olsson

Den skogsägare som begärt skyddsjakt på tio älgar i Långed, Nordmaling, får nej av länsstyrelsen. I Stockholm ger länsstyrelsen samma besked när det gäller älgar som rör sig i bebyggda områden på Värmdö.

Markägaren i Nordmaling har i sin skyddsjaktansökan uppgett att ett 30-tal älgar skadar skogen och att han vill bedriva jakt på dem för att skydda sina plantor.
Länsstyrelsen avslår hans begäran. Man finner att kriteriet för allvarlig skada är uppfyllt, men anser att eftersom inte alternativa åtgärder som att skrämma älgarna prövats kan man inte ge tillstånd till skyddsjakt.
På Värmdö har boende klagat på närgångna älgar som hindrar dem att röra sig som de vill och som dessutom orsakar skador i trädgårdarna.
Det är sådana problem som ska kunna lösas utan jakt, menar länsstyrelsen som inte anser att det föreligger sådan risk för skador att skyddsjakt är motiverat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev