Riporna hamnar på rödlistan

Dalripa. Foto: Kjell-Erik Moseid

Dal- och fjällriporna har minskat i Norge. Nu erfar flera norska medier att riporna hamnar på rödlistan. Det kan få konsekvenser för både den norska och svenska ripjakten.

På måndag ska den norska Artsdatabanken presentera den fortlöpande rödlistan. Men redan nu rapporterar norska medier att dal- och fjällriporna alltså flyttas ned på rödlistans kategori ”nära hotad”.
Anledningen uppges vara att ripstammarna halverats i Norge de senaste tio åren. Det är längre mellan toppåren för riptillgången numera, och bottenåren är ändå sämre än tidigare.
Orsakerna som nämns som förklaring till nedgången är klimatförändringar med plötsligt snöväder under häckningsperioden samt att det numera är långt mellan gnagaråren och att räven då har ett högre predationstryck på riporna. En till tänkbar förklaring till nedgången är, enligt norrmännen, det ökade jakttrycket.

Konsekvenser för Sverige?
Hans Geibrink.Att riporna hamnar på rödlistan kan mycket väl få konsekvenser för ripjakten i Norge – och kanske även i Sverige. Det befarar Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent i Västerbotten och sakkunnig inom fjälljakten.
– Det här kan betyda ett ännu högre tryck på vår fjälljakt. Det är oerhört viktigt att regeringen nu uppfyller sina löften om att ändra fjälljaktsreglerna. Och det är viktigt för alla att tänka till över vilka regler som ska gälla, säger Hans Geibrink.

Men om ripstammarna minskar i Norge. Hur ser det då ut för riporna här i Sverige?
– Vi har inte alls samma nedgång som de har i Norge. Antalet ripor förändras upp och ned varje år, beroende på om kullarna gått fram eller inte. Men vi har högre nivåer i våra topp- och bottenår för ripstammen jämfört med Norge, säger Hans Geibrink.

Tror du att minskningen i de norska ripbestånden får konsekvenser för jakten?
– Ja, det är i alla fall inte otänkbart. Politikerna vill göra något när en art minskar. Då är det lätt att göra inskränkningar i jakten, även om jaktens uttag normalt inte har någon betydelse för ripstammens storlek.

Fakta

Rödlistning är en klassificering av arter efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.
I Sverige tas nationella rödlistor fram av ArtDatabanken. De revideras normalt vart femte år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev