tisdag 19 mars

”Positivt att jakten får fortsätta”

Svenska Jägareförbundet kommenterar i ett pressmeddelande beslutet om att Högsta förvaltningsdomstolen beviljat prövningstillstånd.

Ola Wälimaa.– Det är viktigt att komma ihåg att Kammarrätten tidigare har prövat regelverket bland annat mot bakgrund av en ny EU-dom i ämnet och funnit att den nuvarande ordningen med Naturvårdverket som sista instans uppfyller de krav man kan ställa, kommenterar Ola Wälimaa, Svenska Jägareförbundets förbundsjurist, Högsta förvaltningsrättens beslut att bevilja prövningstillstånd.

 – Domstolen tycker det är ett viktigt mål som kräver en prejudicerande dom. Men fann ingen anledning att stoppa den pågående licensjakten, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.

Under de senaste åren har det blivit mer regel än undantag att beslut som omfattar licensjakt eller skyddsjakt på varg har överklagats till förvaltningsdomstolarna. När regeringen regionaliserade rovdjursförvaltningen passade den också på att ändra proceduren kring överklaganden.

Torbjörn Lövbom.– Vi tycker att nuvarande ordning där länsstyrelserna fattar beslut om jakt och dessa kan överklagas till Naturvårdsverket är en fullt tillräcklig process. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen fattat beslut om att pröva regelverket, fortsätter Torbjörn Lövbom.

Frågan i målet rör bara om licensjaktsbeslut slutligen ska avgöras av Naturvårdsverket eller om det också får överklagas till förvaltningsdomstolarna.

– Det är oerhört positivt att domstolen inte stoppar den pågående licensjakten på varg. Detta är viktigt för de människor som påverkas negativt av den allt för täta vargstammen, säger Torbjörn Lövbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev