fredag 29 mars

Länsstyrelse: ”Konflikten fortsätter att förstärkas”

Länsstyrelsen Värmland beklagar att vargjakten återigen stoppats av domstol.
– Vi står upp för vårt beslut. Vi tycker att det är olyckligt att vargjakten stoppats, säger Maria Falkevik.

Maria Falkevik. Foto: LänsstyrelsenMaria Falkevik är rovdjursansvarig hos länsstyrelsen Värmland. Hon är frustrerad men inte jätteförvånad över förvaltningsrättens beslut.
– Inte helt och hållet. Erfarenheten säger att precis vad som helst kan hända i den här frågan, så jag hade inte ropat hej innan sista vargjaktsdagen den 15 februari. Men det såg ju verkligen ut som om vi skulle kunna sätta igång jakten idag, säger Maria Falkevik.
Länsstyrelsen har fått både positiva och negativa reaktioner efter förvaltningsrättens beslut.
– Det är många som i likhet med oss tycker det är olyckligt att konflikten i den här frågan fortsätter att förstärkas, istället för att ta ett steg för att jämka intressena och faktiskt få en fungerande förvaltning. Ingen vinner på att det är så här uppretat i vargfrågan, en normalisering vore det bästa för vargen och de olika intressegrupperna.

Tror du att det funnits förutsättningar för en minskad konflikt om vargjakten hade kunnat genomföras?
– På längre sikt tror jag att det är så. Det är också en av grunderna i vårt jaktbeslut. Vi vill genom jakt minska konflikten mellan varg och människa och då förutsätts att vi ska kunna genomföra en vargjakt och sedan utvärdera. Jakten syftar ju inte till att utrota vargen, som många tror.

Hur många mantimmar han länsstyrelsen lagt för att förbereda inför vargjakten?
– Jag har inte räknat efter hur många timmar vi lagt, men det har varit en av våra största arbetsuppgifter den här hösten.
Maria Falkevik konstaterar dock att vargjakten kan komma att dras igång.
– Det är inte avgjort i sak ännu, det har bara stoppats i väntan på prövning. Det kan mycket väl vara så att rätten kommer fram till att jakten kan genomföras. Men frågan är om rätten hinner pröva detta innan jakttiden är över? I så fall har vi missat ännu en säsong, säger Maria Falkevik.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev