tisdag 19 mars

Krav på motorsågskörkort – vad gäller för jägaren?

Den som röjer pass eller röjer för viltet där jakt bedrivs kommersiellt måste vara utbildad på redskapen och ha adekvata kunskaper, och när motorsåg används även kunna uppvisa dokument på godkända prov (till exempel motorsågskörkort). Foto: Jan Henricson

Från årsskiftet ställs krav på motorsågskörkort för arbetstagare. Men vad betyder föreskrifterna för jägaren som röjer pass på arrenderad jaktmark eller hos sin granne? Med hjälp av experten Tomas Gullberg reder Svensk Jakt ut vad som gäller.

I normalfallet bedöms att jägaren som röjer på arrenderad mark för eget behov inte behöver uppfylla samma krav. Foto: Jan HenricsonFör den som är anställd är arbetsmiljölagen otvetydig. Den som arbetar med motorsåg på uppdrag av någon som betraktas som arbetsgivare måste kunna uppvisa dokument på godkända teoretiska och praktiska prov för den typ av arbete som utförs.
– Där jakt är en näringsverksamhet måste den anställde ha motorsågskörkort i de fall motorsåg används för att röja pass eller bedriva viltvård, säger Tomas Gullberg, verksamhetsledare på Säker Skog som arbetar med säkerhet och utbildning vid motormanuellt arbete.
– Likaså ställs det krav på utbildning och adekvata kunskaper i de fall man använder röjsåg. Även om det inte behövs något körkort innebär det ungefär samma sak, fortsätter Gullberg.

Inget uppdrag
Det finns vissa undantag från kravet på kunskap. Skogsägare, och dennes familjemedlemmar, får arbeta i egen skog utan motorsågskörkort. Det finns heller inget krav på körkort då verksamheten är att betrakta som rent ideell och frivillig, och inte kommenderad av till exempel en styrelse.
– Det betyder att jägare som röjer pass på egen mark inte behöver ha motorsågskörkort. När det kommer till arrenderad mark är det inte lika solklart, men eftersom röjningen inte sker på uppdrag av markägaren eller för företagets ekonomiska vinning, är min bedömning att det inte behövs något körkort, säger Tomas Gullberg.
Tyvärr skulle det krävas en allvarlig olycka med efterföljande rättsprocesser för att helt slå fast vad som gäller.
– För det är mindre sannolikt att någon arbetsmiljöinspektör ska komma farande ut i skogen och förbjuda jägaren att röja pass på jaktmarken han arrenderar, säger Tomas Gullberg.

Röj för hand
Han har emellertid förslag som helt kan undanröja eventuella oklarheter och som dessutom gör det jaktförberedande och viltvårdande arbetet både säkrare och trevligare.
– Använd handredskap! Med en icke motordriven stångsåg, en vass bågsåg och en kraftig sekatör med långa skaft kommer jägaren som ska röja pass eller bedriva viltvård långt.

Och i de fall det är nödvändigt att ta till motorsågen?
– Det brukar alltid finnas någon i jaktlaget som har utbildning och motorsågskörkort som kan stå för motorsågandet, och så kan andra vara med och dra ris eller röja med bågsågen istället. Att styrelsen och jägarna tänker på säkerheten och inte medverkar till att onödiga olyckor sker, oavsett om det bryter mot lagen eller inte, säger Tomas Gullberg.

Vad är Säker Skog?

Säker Skog är en ekonomisk förening ägd av de fyra stora skogsägarföretagen samt LRF. Ursprungligen var det ett projekt startat av LRF för ökad säkerhet bland jordbruksföretagare, som kom att omfatta också skogsbruk där många olyckor sker. Läs mer här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev