tisdag 19 mars

”Jakten gör vargarna skygga”

Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland. Foto: Olle Olsson

Tidigare ojagade och oskygga vargar byter snabbt beteende efter man börjat jaga dem. Till exempel blir de nästan direkt skygga för människospår.
– Det råder ingen tvekan om att vargarna blir skyggare redan efter någon dags jakt, säger Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Lennart Johannesson är en av jaktledarna inom Gårdsjös södra vargrevir. Inom reviret har det hittills skjutits sex vargar vid årets jakt. Och det finns minst en varg kvar i det södra området.
Första dagen fälldes två vargar inom Gårdsjö södra. Först sköts den 51 kilo tunga alfahanen. Strax därefter fälldes en ungvarg i samma område. Då var det ett 20-tal jägare som deltog i jakten.
– Till en början var vargarna lättjagade. De gick över människospår och vägar hur som helst och det var inga större problem att få dem i pass, berättar Lennart Johannesson.
Redan andra jaktdagen fälldes ännu en ungvarg. Trots dåliga väderförutsättningar med skare lyckades jakten.
Men sedan har jakten blivit svårare för varje dag som gått. Trots att det kommit mer snö i området och att det blivit allt lättare att spåra vargarna. Men på den sjätte jaktdagen fälldes ytterligare en ungvarg, den fjärde inom reviret.

Tomt i skogen
Under jaktdagarna i Gårdsjöreviret har jägarna sett fler vargspår än älg- och rådjursspår. Foto: Olle OlssonAtt hitta spår efter vargarna har inte alls varit svårt. Gårdsjös södra revir är extremt litet till sin areal – och hittills under jakten har vargarna sprungit över en yta som motsvarar maximalt 5.000 hektar.
– Vi har haft jakt på dem varje dag. Det finns knappt några spår efter andra djur än varg, annars är det spöklikt tomt i skogarna. Vi har nästan inga älgar, rådjur eller harar längre. Vargarna har snart gjort rent hus, berättar Lennart Johannesson.
Men redan efter någon dag har de kvarvarande vargarna ändrat beteende. Numera vägrar de till exempel att korsa till och med flera timmar gamla människospår.
– Vi ser gång på gång hur varg tvärstannat tio meter från spår av människa. Sedan springer de tillbaka och försöker gå ut på ett nytt ställe. Men finns det spår från människa även där går vargen inte över. De enda platserna de vågar passera över våra spår är om det till exempel kommer en traktorväg över spåren, där kastar sig vargen över.

Jakt med hund
I lördags sköts ändå ytterligare en ungvarg. Den vargen sköts på drev för hund.
– Jag tror att hundjakten kan vara bra och effektiv framför allt när vargarna blir lite skyggare efter några dagars jakt, eller om det är dåliga spårförhållanden. När en eller ett par hundar driver vargen är hastigheten lite högre jämfört med om någon bara går efter. Det kan betyda att vargen lättare gör ett misstag, funderar Lennart Johannesson.
Foto: PrivatNackdelen med hundjakt är att om hundarna tappar bort vargen är det svårt att hitta den igen. Det kan vara väldigt svårt att särskilja hund- och vargspår och för mycket spår i såtarna kan göra att det blir svårt att ringa in en varg i samma område om det inte kommer mer snö.
– Vi vet ju inte ännu hur de vargar som jagats med hund, men som klarar sig under jakten, kommer att reagera nästa gång de hör en hund. Förhoppningsvis förknippar den drivna vargen sedan hundskall med obehag, funderar han.
I skrivande stund, på måndagseftermiddagen, kom precis beskedet om att ytterligare en varg skjutits i Gårdsjös södra område. Även den här vargen har fällts för hund.

Svårt tömma revir
Trots de framgångsrika vargjakterna i Gårdsjöreviret tror Lennart Johannesson att det regelmässigt kommer att bli svårt att tömma hela vargrevir, som är tanken i jaktbesluten. Vargarna blir helt enkelt otroligt svårjagade allt eftersom jakten fortgår.
Men han är övertygad om att jakten kommer att göra nytta även i framtiden, eftersom vargarna blir rädda för människor.
– Jag är helt övertygad om att de vargar som överlever jakten kommer att ha ett helt annat beteende jämfört med innan vi jagade dem. Nu vet de att människor kan vara farliga – och då börjar de bete sig som vilda vargar ska göra, säger Lennart Johannesson.

Fakta

De sex hittills fällda vargarna inom Gårdsjös södra vargrevir har fällts inom en radie av blott 1.000 hektar!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev