Redaktionen summerar: Jan Henricson

Hallå där…
…Jan Henricson, sydsvensk redaktör på Svensk Jakt.
Hur vill du sammanfatta 2014 ur ett jaktligt perspektiv?

Jan Henricson.– Att jaktfrågorna fick så stor betydelse som de fick i valrörelsen var lite överraskande. När jag bevakade jakten och valet under mina första år som jaktjournalist lade inte politikerna särskilt mycket vikt vid våra frågor. Men nu är det annorlunda.
– Att jakten politiserats är på ett sätt negativt. Samtidigt är det ingen nackdel att politikerna förstått att jägarna och deras anhöriga är en röststark grupp som faktiskt kan göra skillnad, och att jakten har betydelse när vi väljer parti, vid sidan av sådant som skola, skatter, elektricitet och förbifarter.
– Ett minne från i höstas är när jag bevakade miljöminister Lena Eks besök på Ulkeröds gård där familjen mist 38 avelstackor i en och samma vargattack. Ägarnas berättelse var en väldigt stark upplevelse, och jag tänkte att det här skulle varenda vargkramare behöva höra.

Vad har varit din personliga jakthöjdpunkt under 2014?
– Det får bli en stövarjakt. Jag hade gjort ett reportage med finnstövaren Isla och hennes ägare Magnus Carlsson och Mats Larsson. Eftersom tiken var av det ovanligt bra slaget passade jag på att övertala dem att komma till mina och min kompis marker ett par veckor senare. Det blev en fantastisk jaktdag med klingande drev där en skjuten hare toppades några timmar senare med en fälld räv.

Vilka förväntningar har du på jaktens 2015?
– Att få ordning på den lilla rådjursdrivaren jag är i full färd med att jaga in och som är riktigt lovande. Jag ska också börja se mig om efter en ny jakthund. Min fru säger att vi inte kan vara utan en jaktlabbe där hemma. Jag är inte riktigt lika säker, så kanske det blir två…

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev