Ny jaktmyndighet med i antagen budget

Jägarna behöver en ny myndighet som kan koncentrera sig på viltförvaltning och viltvård, anser Alliansen och SD. Foto: Jan Henricson

Frågan om en ny jaktmyndighet ska bildas kan ha kommit ett steg närmare en lösning i och med gårdagens budgetomröstning i riksdagen. Men hur och när är fortfarande oklart.

En post i Alliansens budgetförslag gäller bildandet av en ny jaktmyndighet. Budgeten är antagen, men enligt Moderaternas jaktpolitiske talesperson Ulf Berg är det osäkert om den sittande regeringen kommer att genomföra åtgärden.
– Jag har svårt att tro att det är prioriterat av S- och MP-regeringen, säger Ulf Berg. Min bedömning är att det behövs en Alliansregering för att det säkert ska bli en ny jaktmyndighet.
Redan tidigare i veckan hade Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna försäkrat sig om att frågan om en ny jaktmyndighet inte skulle försvinna om regeringens budgetproposition hade antagits.
– Genom ett utskottsinitiativ från Alliansens sida lyftes ett yrkande om en jaktmyndighet ur budgetprocessen. Det skulle möjliggjort att frågan kunnat behandlas i samband med motionshanteringen i riksdagen senare i vår. Men nu har saken kommit i ett annat läge, säger Ulf Berg.
Initiativet togs av Alliansen men behövde Sverigedemokraternas stöd för att vinna omröstningen i utskottet. I ett pressmeddelande kommenterar partiets jaktpolitiske talesperson Runar Filper varför man stödde initiativet:
– En så stor och viktig fråga som jakt, som berör så många människor i stora delar av landet bör inte hanteras av en stor myndighet med så många olika ansvarsområden som Naturvårdsverket. Ansvaret bör ligga på en renodlad myndighet för jakt- och viltvårdsfrågor, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev