lördag 20 april

Föreslår förenklingar för säljägare

Provtagningen på fällda sälar förenklas för säljägare. Dessutom höjs den totala ersättningsnivån kraftigt. Det föreslår Naturvårdsverket.

Jämfört med andra provtagningskrav vid jakt är provtagningen vid säljakt omfattande. Kraven har uppfattas som betungande av säljägare. Jägareförbundet har arbetat med frågorna i flera år. Och nu ser det ut som att arbetet gett resultat.
– Beslutet är mycket glädjande och resultatet av flera års arbete från förbundet och Kustrådet, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.
Proverna anses vara ett viktigt underlag för miljöövervakning och sälförvaltning.
– Naturvårdsverket föreslår ett antal förenklingar i provtagningen. En mindre del av sälproverna förblir obligatoriska. Övriga prover blir frivilligt att sända in. Vi föreslår också förändringar i ersättningsnivåerna. För de obligatoriska proverna sänks nivån något men ersättningsnivån höjs för de som skickar in ytterligare prover frivilligt, berättar Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Föreslagna förändringar

Jämfört med dagens provtagning fortsätter en mindre del att vara obligatorisk.
Resterande prover blir frivilliga att sända in.
Ersättningen för de obligatoriska proverna sänks något.
Den totala ersättningen för de jägare som skickar in såväl de obligatoriska som de frivilliga proverna höjs relativt kraftigt.
Yrkesfiskare ges möjlighet att skicka in hel säl till motsvarande ersättning som för de frivilliga och obligatoriska proverna.
En tydlig möjlighet för säljägaren att få återkoppling på resultaten från inskickade prover införs.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev