fredag 29 mars

Så ska vargjakten utformas i Dalarna

UPPDATERAD TEXT Dalarnas viltförvaltningsdelegationen har idag fattat övergripande beslut om vinterns licensjakt på varg. Mellan fyra och åtta vargar kan fällas, enligt landshövding Maria Norrfalk.

Detta gäller för Dalarnas vargjakt i vinter.
• Licensjakten kan ha ett jaktuttag som motsvarar den årliga populationsökningen, baserat på den senaste kvalitetssäkrade inventeringen.
• Licensjakten ska i första hand utföras inom de vargrevir som orsakat skada eller befinner sig inom ett område där det är hög sannolikhet att de kommer att orsaka skada.
• Jakten ska i första hand utformas för att skjuta alla djur inom ett revir. I möjligaste mån ska unga djur fällas före föräldradjur.
– Sannolikt kommer vi att rikta in oss mot två olika revir. Enligt planen räknar vi också med att skjuta av den återväxt som finns. Och då handlar det kanske om storleksordningen mellan fyra och åtta vargar. Exakt siffra får vi vänta med, sa landshövding Maria Norrfalk på torsdagen till Radio P4 Dalarna.

Fakta

Naturvårdsverket har beslutat att det ska finnas minst sju vargföryngringar i Dalarnas län. Det motsvarar cirka 70 vargar. Om det finns fler vargar i länet än så kan länsstyrelsen besluta om licensjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev