torsdag 18 april

Förbundet reagerar på nej till skyddsjakt

– Jägareförbundet kommer att granska de här skyddsjaktsärendena och agera i frågan, säger Torbjörn Lövbom.

Länsstyrelsen i Västra Götaland sa i förra veckan nej till att skjuta vargar ur Kroppefjällsreviret där sju tamdjursangrepp har skett på kort tid. LRF kommer att överklaga beslutet och även Jägareförbundet reagerar på att skyddsjakt inte tillåts.

Trots att 20 får och en hund dödats av varg i Kroppefjällsreviret de senaste månaderna ansåg länsstyrelsen i Västra Götaland att det inte är skäl nog för skyddsjakt. Motiveringen var bland annat att det finns valpar i reviret.
Om någon ur föräldraparet skjuts får den övriga familjen söka sig till enklare byten vilket kan leda till att angreppen på tamdjur riskerar att öka, skriver länsstyrelsen i beslutet.

– Man kör med hemgjorda argument och menar i princip att om ett föräldradjur skjuts så flyttar resten av familjegruppen in till närmaste by, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.
Han har bett förbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen att titta närmare på argumentationen.
– Vargkommittén var överens om att underlätta skyddsjakt och det kom även klara direktiv om det från regeringen. Nu går det åt andra hållet på vissa länsstyrelser. De gör tolkningar som man undrar vilken bäring de har, säger Torbjörn Lövbom.
– Jägareförbundet kommer att granska de här skyddsjaktsärendena och agera i frågan, fortsätter han.

LRF överklagar det negativa skyddsjaktsbeslutet och hävdar att det saknas vetenskapligt belägg för att situationen skulle kunna förvärras av att en vargförälder skjuts.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev