Rovdjursföreningen: Olämpligt med licensjakt

Det finns inte förutsättningar för licensjakt på varg, anser Ann Dahlerus i Svenska Rovdjursföreningen. Foto: Lina Ricklund

– Vi är inte emot licensjakt på varg i all evighet, men det måste finnas solida förutsättningar för en sådan jakt, och det gör det inte idag, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare för Svenska Rovdjursföreningen.

Rovdjursföreningen har framfört till Naturvårdsverket och regeringspartierna att varken delegering eller licensjakt på varg bör ske förrän det rättsliga läget i dessa frågor är klarlagt. Det inkluderar även det ifrågasatta påståendet att 270 vargar utgör gynnsam bevarandestatus.
– Trots överlämnandet till länsstyrelserna har vi förhoppningar om att den nya regeringen kommer att avvakta med licensjakt på varg till dess att alla de outredda frågor som den förra regeringen lämnade efter sig är klarlagda, säger generalsekreterare Ann Dahlerus i ett pressmeddelande.
Det pågår tre oavslutade rättsliga processer kring den omstridda vargjakten. EU-kommissionens klagomål mot Sverige gällande licensjakterna 2010 och 2011 är inte avslutat, samtidigt som två rättsfall i svenska domstolar fortfarande pågår om licensjakterna på varg 2013 respektive 2014.
– Det gör det mycket olämpligt att genomdriva ännu en licensjakt på varg, säger Kenth Nauclér, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev