tisdag 19 mars

Landsbygd i medieskugga

Mediernas allt sämre bevakning av landsbygden och den bild de förmedlar av landsbygden som problematisk, kan förmodligen även spilla över på de jaktliga frågorna. Foto: Martin Källberg

Mer än var tredje lokalredaktion har lagts ner de senaste tio åren. Under samma period har var fjärde journalist på dagstidningar försvunnit och bevakningen har centraliserats till huvudredaktionerna.

Christel Gustafsson. Foto: JordbruksverketDetta visar en ny studie som Södertörns högskola gjort på uppdrag av Jordbruksverket.
– Studien pekar på riskerna att det lokala engagemanget på landsbygden minskar då lokala frågor blir mindre synliga i medierna. En annan risk är att storstadsbornas bild av landsbygden blir skev. Det kan också på sikt påverka politiska prioriteringar som rör landsbygd och stad, säger Christel Gustafsson, landsbygdsstrateg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Färre journalister
Studien visar att resurserna för den lokala journalistiken har minskat kraftigt de senaste tio åren. De 87 redaktioner som svarat i studien har minskat sin redaktionella personal med 25 procent mellan åren 2004 och 2014. Takten i nedskärningarna går allt snabbare och snabbast minskar antalet journalister utanför huvudredaktionerna, där var tredje försvunnit. Nästan hundra lokalredaktioner har lagts ner, den lokala bevakningen inom tidningskoncerner samordnas och mångfalden i lokal journalistik minskar.

Halvering
Även svenska storstadstidningar drar ner på sin bevakning av landsbygden. Studien visar att Sveriges största dagstidning, Dagens Nyheter, på tio år nästan halverat antalet artiklar som berör händelser eller företeelser utanför Stockholm. Nyheter om det som händer utanför Storstockholm domineras framför allt av olyckor och brott. Tidningen har samtidigt ökat andelen featurematerial, till exempel i form av livsstilsreportage där en idyllisk landsbygd visas upp. Detta förstärker storstadens perspektiv på landsbygden som rekreationsyta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev