fredag 19 april

Hundar av typ kamphund, inte pitbull

Att skriva något som kan drabba en av våra jakthundsraser negativt är känsligt. Att publicera en kritisk artikel om sällskapshundar av typen kamphund är som att köra huvudet i ett getingbo.

Sedan svenskjakt.se i går eftermiddag publicerade artikeln om de två hundarna som rivit ett rådjur har vi fått mängder av reaktioner, på sociala medier och via mejl.
På vår Facebooksida diskuteras i huvudsak själva saken, hur man som hundägare kan tillåta sina hundar att ta rådjur och sedan skryta om det genom att lägga ut bilder på nätet.
Mejlarna kokar av upprördhet över att hundarna i artikeln benämndes pitbull i rubrik och ingress och av typ pitbull i brödtexten. Några renrasiga sådana är det inte, hävdar man med eftertryck.
Svenska Kennelklubben registrerar ingen ras med namnet pitbull. Däremot finns det hundar med namnet american pitbull terrier registrerade i ett amerikanskt register, United Kennel Club, UKC. Sådana registrerade hundar finns i Sverige.
Svensk Jakt hade med artikeln inte någon avsikt att ge sig in i den så kallade kamphunddebatten, och för vår del är det egentligen ointressant vilken ras eller blandras de aktuella hundarna tillhör.
Men här ett klarläggande. Hundarna är av typen kamphund. Om de är blandraser eller renrasiga av något slag överlåter vi åt läsaren att bedöma.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev