tisdag 19 mars

Jakt & prylar

Här går handläggningen i rekordfart

I Sollefteå behöver jägarna bara vänta i en dryg vecka på att få licens för ett jaktvapen. Foto: Lars-Henrik Andersson

I Sollefteå behöver inte jägarna vänta länge på att få sin vapenlicens.
– Handläggningstiden ligger på drygt en vecka, säger Anna Svensson, vid polisen.

Som Svensk Jakt kunde berätta om tidigare i veckan så brottas vissa län fortfarande med långa handläggningstider. Trots kritik från JO så klarar inte polisen i bland annat Dalarna, Norrbotten och Skåne att behandla ansökningarna inom rimlig tid.
I Norrbotten hade polisen att behandla cirka 400 ansökningar vid årsskiftet. Sista september i år låg antalet obehandlade ansökningar på det dubbla. I Stockholm har polisen lyckats minska ansökningstiden något. Det beror på att man där jobbat övertid och helger för att försöka komma ikapp. Trots detta så ligger antalet ansökningar på drygt 2.000.

Bekymmersam situation
Enligt polisen så är situationen fortsatt bekymmersam i en del län. Men det är inte i alla län som det går långsamt. I Sollefteå behöver man bara vänta i lite drygt en vecka på att få sin licens.
Anna Svensson, handläggare vid polisen i Sollefteå, fick en blomma av Jägareförbundet som uppskattning för arbetet med vapenlicenser. Foto: Erik Löfgren– Det är på väg att lugna ner sig nu. Vi har haft väldigt många ansökningar från mars månad och fram till i höst, berättar Anna Svensson, handläggare vid polisen i Sollefteå.
Hon berättar att det är teamwork som ligger bakom de korta handläggningstiderna.
– Vi hjälps åt väldigt mycket. Jag tar det löpande, ansökningar som kommer in, medan min kollega Antonia Sohlin tar hand om bland annat avslag och dödsboärenden.

Resursfråga
Anna Svensson menar att mycket handlar om en resursfråga och att det nog är underbemanning som gör att ansökningshögarna växer istället för krymper i andra län.
– Jag tror det är för få personer som jobbar med vapenärenden. Här i Västernorrland hjälper vi också varandra mellan distrikten. Har Kramfors väldigt många ärenden och svårt att hinna med så kan någon från ett annat distrikt gå in och hjälpa till. På så sätt kan vi kapa topparna när de uppstår. Att hjälpa varandra brukar fungera bra och vi jobbar alla för att ge en så bra service som möjligt till jägare och sportskyttar, säger Anna Svensson.
Och jägarna är nöjda. Peter Ledin, regionchef för Jägareförbundet i norrlänen, visade jägarnas uppskattning i höst genom att överlämna en blomsterbukett till Anna Svensson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay