Allmänna uppdraget en bricka i spelet om ny jaktmyndighet

Att ta över Jägareförbundets allmänna uppdrag är ett taktiskt drag av Naturvårdsverket för att behålla jakten istället för att det ska skapas en ny jaktmyndighet. Det säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren i en intervju med Svensk Jakt.

I Naturvårdsverkets budgetunderlag till regeringen beskriver de hur de kan ta över det allmänna uppdraget från Jägareförbundet. Anledningen är jaktlagsutredningens förslag om att skapa en ny jaktmyndighet då bland annat förtroendet för Naturvårdsverket uppfattades som för lågt.
– Vårt budgetunderlag är ett erbjudande till regeringen om vilka uppgifter vi kan utföra och med dess olika prislappar. Vi tyckte det var bra att i det sammanhanget ytterligare påtala att vi inte tror på idén med en ny jakt- och viltförvaltningsmyndighet, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

”Vi värderar inte Jägareförbundets arbete”Maria Ågren
I Jaktlagsutredningens delbetänkande nämner man att en typ av effektivisering skulle vara att sammanföra befintliga resurser. Den nya myndigheten skulle kunna tillföras 15–20 tjänster från Naturvårdsverket, sju från Viltskadecenter och tio från Jägareförbundet.
För Naturvårdsverket ville Maria Ågren påpeka att de inte tycker att jaktlagsutredningens förslag med en ny jaktmyndighet var bra.

Varför är det så viktigt att det inte blir en ny myndighet?
– Därför att vi tycker att vi har en angelägen uppgift som vi har jobbat med att utveckla och förbrätta, och vi tror inte att det är effektivt använda pengar att bygga upp en ny myndighet.

Istället vill ni ta uppdrag från Jägareförbundet som en statlig utredare anser ger sex gånger pengarna med hjälp av ideella medel?
– Vi värderar inte Jägareförbundets arbete, utan vi relaterar bara till det förslag som jaktlagsutredningen har lagt fram, där de säger att man ska lyfta in de uppgifterna i en ny myndighet.

Inte uppmärksammat skrivningenTomas Dahlman
På jakt-, fiske- och sameenheten på landsbygdsdepartementet har man nyligen gått igenom budgetunderlaget i arbete med den budget som lades fram idag. Tomas Dahlman är chef.
– Vi har faktiskt inte uppmarksammat den skrivelsen, så det är inget vi har haft en dialog om, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev