fredag 19 april

Villkorlig dom för grovt jaktbrott

I går föll domen vid Nyköpings tingsrätt mot två unga män som i slutet av maj förra året tjuvsköt en kronhind från en bil på Nynäs slotts marker i Sörmland.

Männen, som är drygt 20 år gamla, döms båda till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt jaktbrott.
De greps i princip på bar gärning tidigt på morgonen. De erkände brottet men anförde att det inte var grovt. Djuret var en dräktig kronhind som hade skjutits i huvudet med kaliber .22. Vapnet beslagtogs på plats.
Båda männen är hemmahörande i Stockholm. En av dem har jägarexamen, det var hans vapen och han som sköt hinden. Männen är tidigare ostraffade och i domen sägs att de lever under ordnade förhållanden och det saknas särskild anledning att anta att de återfaller i brott.
Ingen av dem hade fyllt 21 år vid tiden för gärningen. Därför dömdes de inte till fängelse, trots att brottet bedömdes som grovt av rätten, utan till villkorlig dom och samhällstjänst, 110 timmar var. De ska också betala 500 kronor var till brottsofferfonden. Påföljden skulle annars ha varit fyra månaders fängelse.
Nynäs slott ägs av landstinget i Södermanlands län. Jordbruket på marken drivs av naturbruksskolan Ökna, som också har hand om jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev