fredag 19 april

Skyddsjakt på varg

Efter flera omfattande angrepp på får i hägn beslutade länsstyelsen på eget initiativ om skyddsjakt på varg i Värmland. Foto: Tero Niemi

Länsstyrelsen i Värmland beslutade i dag om skyddsjakt på en varg inom Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Länsstyrelsen bedömer att det är en eller flera vargar i Kungskogenreviret som har angripit får vid flera tillfällen under 2014.

I går drabbades åter en fårägare i Värmland. Vargen hade rivit ett 30-tal får i ett hägn söder om Molkom. Länsstyrelsen anser nu att det föreligger risk för att allvarlig skada inträffar eller förvärras eftersom fem vargangrepp har skett inom sex månader inom reviret Kungsskogen.
Två av angreppen var mycket omfattande och flera av angreppen har skett innanför stängsel som borde ha haft en god eller mycket god rovdjursavvisande effekt, skriver länsstyrelsen i Värmland.

Tre angrepp
Beslutet om skyddsjakt gäller under tiden från och med den 11 september 2014 till och med den 30 september 2014.  Det område där tillstånd har getts till skyddsjakt är avgränsat.
Under sommaren har det skett tre angrepp inom skyddsjaktsområdet som sträcker sig över Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Två av angreppen skedde bakom ett femtrådigt stängsel. Det senaste angreppet skedde i en hage med fyrtrådigt stängsel.

Fick avlivas
Två av dessa angrepp var mycket omfattande, med 22 respektive 29 djur som dödades eller fick avlivas i samband med angreppen. Det har även skett två angrepp i Storfors kommun under våren som Länsstyrelsen bedömer har skett inom samma vargrevir som ovanstående. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev