fredag 19 april

Rovdjursförslag klart för mellersta Sverige

Samverkansrådet i mellersta Sverige ifrågasätter Naturvårdsverkets förslag att miniminivån för varg i mellersta rovdjursförvaltningsområdet ska vara 27 föryngringar, det vill säga hela referensvärdet för gynnsam bevarandestatus. Foto i hägn: Tero Niemi

Det mellersta området för rovdjursförvaltning har idag lämnat sitt förslag till fördelning av miniminivåer för stora rovdjur till Naturvårdsverket.

Länsstyrelserna i det mellersta förvaltningsområdet har samverkat kring gemensamma underlag, och sedan har varje läns viltförvaltningsdelegation diskuterat sig fram till förslag som de har lämnat till Samverkansrådet.
Eftersom miniminivåerna för respektive rovdjur enligt Naturvårdsverkets begäran tillsammans måste bli 27 vargföryngringar, 68 loföryngringar, 50 björnföryngringar och sex järvföryngringar, så har samverkansrådet varit tvingat att hitta en lösning där dessa summor uppnås.
Förslaget till miniminivåer tar utgångspunkt i förslagen från viltförvaltningsdelegationerna samt principer som landareal, sårbara områden och lämpliga områden. Förslaget tar även hänsyn till att miniminivåerna ska vara möjliga att uppnå inom fem år.

Ifrågasätter
Samverkansrådet ifrågasätter Naturvårdsverkets förslag att miniminivån för varg i mellersta rovdjursförvaltningsområdet ska vara 27 föryngringar, det vill säga hela referensvärdet för gynnsam bevarandestatus. Istället föreslår samverkansrådet att referensvärdet i framtiden bör fördelas över hela vargens tilltänkta utbredningsområde.
Det faktiska antalet vargföryngringar inom förvaltningsområdet överstiger referensvärdet för gynnsam bevarandestatus med god marginal, och fördelningen mellan länen påverkar inte detta faktum, skriver samverkansrådet i sitt förslag.
Samverkansrådet föreslår även att miniminivåerna bör omprövas tidigare än om fem år i takt med att rovdjuren sprider sig, i enlighet med principerna för adaptiv förvaltning.

Delegeras
Förslaget ska gås genom och beslutas av Naturvårdsverket. När verket har fastställt miniminivåerna kan rätten att besluta om licensjakt på rovdjur delegeras till respektive länsstyrelse.
Att fastställa miniminivåer är ett steg på vägen mot en mer aktiv förvaltning av de stora rovdjuren. Ett annat viktigt steg är de förvaltningsmål som under hösten formuleras av varje läns viltförvaltningsdelegation.

Förslag till minsta antal föryngringar
Län Varg Lo Björn Järv
Dalarna 7 10 25 4
Gävleborg 4 8 25 2
Stockholm 1 7
Uppsala 1 8
Värmland 7 12
Västmanland 1 4
V Götaland 3 12
Örebro 3 7
Summa 27 68 50 6

Landshövdingen i Gävleborgs län reserverade sig mot att antalet vargföryngringar i länet föreslås till fyra och anser att det istället ska vara två föryngringar.
För lodjur återstår två föryngringar att fördela. Enligt preliminärt inventeringsresultat från vintern 2013-2014 finns inte 68 lodjursföryngringar i förvaltningsområdet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev