fredag 29 mars

Jakt & prylar

Polisen satsar på kortare vapenhandläggning

Polisen i Norrbotten satsar på att korta handläggningstiderna för vapenlicenser. Målet är att handläggningstiderna ska kortas från nära fyra månader till en månad innan årsskiftet.

Polisen i Norrbotten har under en tid haft långa väntetider för vapenlicenser. Detta bland annat beroende på införandet av ett nytt vapenhanteringssystem och pensionsavgångar i kombination med ett högt inflöde av inkomna ansökningar, skriver de i ett pressmeddelande.
Nu satsar Polisen på att korta handläggningstiderna, bland annat genom att lyfta bort en del av arbetsuppgifterna för vapenhandläggarna, för att de på så sätt ska kunna fokusera helt och hållet på att arbeta med licensansökningarna. Vapenhandläggarna har också arbetat övertid för att korta ned väntetiderna.
– Vi arbetar hårt med att korta handläggningstiderna. Vi förstår ju att det ställer till problem för såväl jägare som vapenhandlare när det drar ut på tiden. Vi har satt som mål att vi vid årsskiftet ska ha en handläggningstid på en månad, vilket också är den rekommendation som kommer från Rikspolisstyrelsen, säger Lilian Jansson.

Polisens tips
Om du tänker ansöka om vapenlicens finns det några goda råd som Lilian och hennes kollegor vill dela med sig av:
– Om möjligt, tänk på att ansöka om vapenlicens i så god tid som möjligt. Var också noga med att fylla i en fullständig ansökan. I nuläget får vi ta kontakt med mellan 20 och 25 procent av alla som ansöker om vapenlicens på grund av ofullständiga ansökningar, och det gör ju att det tar längre tid. Ofta saknas uppgift om fabrikat på vapenskåp, piplängd, laddsystem samt ändamål, säger Lilian Jansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay