Löfven vill ratificera ILO – hot mot fjälljakten

ILO 169 handlar om att tillförsäkra urbefolkningen markerna. Något som kan komma att påverka fjälljakten på ett högst märkbart sätt, enligt Jägareförbundet. Foto: Jan Henricson

UPPDATERAD Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill ratificera ILO 169. Något som kan påverka fjälljakten. Enligt jaktvårdskonsulent Hans Geibrink i Västerbotten är beskedet från socialdemokraterna illavarslande. Det här kan sluta hur illa som helst, menar han. Löfvens uttalande har i efterhand tvingats Socialdemokraterna till ett förtydligande från Helén Pettersson, partiets talesperson i jaktfrågor.

I sameradions partiledarintervju säger Stefan Löfven att han vill ratificera ILO 169 om ursprungsfolk. Han säger också att han vill göra det under den kommande mandatperioden om socialdemokraterna vinner valet.
Det här oroar Hans Geibrink som engagerat sig hårt i fjälljaktsfrågan genom åren.
– ILO 169 handlar bland annat om att tillförsäkra urbefolkningen markerna. Det här kommer ju förstås bli en förhandlingsfråga, säger Hans Geibrink.

Stora områden berörs
För Norrbottens del handlar det i så fall om mark inom renskötselns åretrunt-marker ovan lappmarksgränsen. I Jämtland berörs all mark på renbetesfjället och i Västerbotten marken ovan odlingsgränsen.
– Det motsvarar enorma mängder arealer som i så fall samerna kan få äganderätten till, och skriver man på ILO 169 är den fjälljakt vi har nu klart hotad, säger Hans Geibrink.
Sametinget har länge krävt att Sverige skriver under ILO 169.

Vill inte spekulera
Stefan Mikaelsson, ordförande i sametinget:
– Det är positivt att Löfven vill ratificera ILO 169 med tanke på att Annika Åhnberg som var jordbruksminister 1998 bad samerna om ursäkt för de saker som drabbat samerna, man fyller nu ursäkten med ett innehåll. Tanken är väl inte att samiska folket ska exkludera svenskar från att kunna fiska och jaga, speciellt inte de som bor i fjällen och inlandet.
– De som bor i södra Sverige kan påverkas mer, men det finns ingen anledning spekulera i det nu. Jag kan inte tänka mig några stora förändringar för de som bor i inlandskommunerna. Som det är nu är den samiska rätten är osynliggjord i svensk lagstiftning, säger Stefan Mikaelsson.

UPPDATERAT Uppgiften om Socialdemokraternas inställning till ratificering av ILO 169 har efter denna artikels publicering korrigerats av Helén Pettersson, partiets talesperson i jaktfrågor. Läs mer om det här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev