Fler fjällrävar i Norrbotten

En ny etablering av fjällräv har upptäckts i Norrbotten. Länsstyrelsen tror det handlar om fjällrävar som invandrat från Norge. Foto: Tero Niemi

Länsstyrelsen har upptäckt en ny etablering av fjällräv i Norrbotten.
– Roligt att fjällräven är tillbaka, säger Jan-Erik Nilsson, naturbevakare på länsstyrelsens fältenhet.

Den hotade fjällräven har länge fört en tynande tillvaro i Norrbotten, men nu rapporteras fjällräv från ett ”nygammalt” område i den norrbottniska fjällkedjan, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.
– Roligt att fjällräven är tillbaka i detta område för det var mer än 30 år sedan som det senast fanns bebodda lyor här, säger Jan-Erik Nilsson, naturbevakare på länsstyrelsens fältenhet.
På uppdrag av Naturvårdsverket arbetar länsstyrelserna i landet med ”Åtgärdsprogram för hotade arter”. Fjällräv är en av de arter som omfattas av detta arbete. Åtgärder för fjällrävens del handlar om utfodring men också rödrävsjakt. Arbetet utförs av Länsstyrelsens naturbevakare.
– Tidigare har vi bara haft stationära fjällrävar i ett område i fjällen och det är också där vi hittills fokuserat våra åtgärder. Denna glada nyhet gör att vi nu kommer att rikta fler resurser till den nya etableringen av fjällräven, säger Kjell Sundvall, chef på Länsstyrelsens fältenhet.
Länsstyrelsens naturbevakare har samlat in spillning och skickat in materialet för analys och provsvaren kommer att jämföras med annat tillgängligt material.
– Troligen är fjällrävarna invandrade från Norge men vi vet inte säkert förrän resultaten kommer. Hur som helst är den nya fjällrävsetableringen ett välkommet nytillskott ur ett genetiskt perspektiv, säger Jan-Erik Nilsson, naturbevakare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev