LRF har fått nog

Rovdjurstrycket är för högt i Värmland, anser Patrik Ohlsson LRF:s ordförande i Värmland.

LRF i Värmland har fått nog av vargangrepp på tamboskap.
– Rovdjurstrycket är så högt här i Värmland att situationen nu är ohållbar, säger Patrik Ohlsson, ordförande för LRF Värmland.

I helgen kom rapporter om ett rovdjursangrepp på tamboskap i Värmland. Länsstyrelsens viltspårare som var på plats är dock osäker på om det är varg som angripit och skadat boskapen.
Patrik Ohlsson säger att länsstyrelsen först lät säkra på att det var vargen som varit framme.
I juni skedde ett vargangrepp på får inte långt från den nu aktuella platsen i Kristinehamns kommun. Då beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt med delvis nya regler för jakten.
Beslutet överklagades av organisationen Wolf Association Sweden, som även begärde inhibition, det vill säga att beslutet inte får verkställas innan prövningen är gjord. Det är Naturvårdsverket som prövar Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt, och Naturvårdsverket beslutade att inhibera beslutet. Därmed är skyddsjakten tillsvidare stoppad.

Skyddsjakt
– Riksdagen har satt ett referensvärde på 170 – 270 vargar för hela Sverige. Det beslutet togs i december. Det beslutades också att när ett rovdjursförvaltningsområde har uppnått miniminivån, bör delegering av beslut om att såväl skyddsjakt som licensjakt kunna ske till samtliga länsstyrelser som ingår i förvaltningsområdet utan begränsning, säger Patrik Ohlsson.
Han fortsätter:
– I Värmland finns det minst 29 vargrevir, och 20 av dem hade säkerställda föryngringar 2013. Troligen har minst lika många revir valpar i år med säg fem valpar i varje kull. Så det är inte osannolikt att det finns 300 vargar bara i vårt län. Det är inte rimligt att Värmlands län skall ha hela Sveriges kvot av varg, säger Patrik Ohlsson.

Vargen härjar fritt
Han berättar att LRF Värmland nu kommer att lämna in en skyddsjaktansökan för varje vargangrepp som sker.
– Vi kommer bistå djurägaren. Rovdjurstrycket är för högt och länsstyrelsen har möjlighet att använda sig av de verktyg som finns och bevilja skyddsjakt och licensjakt på varg. Vad vill egentligen myndighetssverige med Värmland? Ett öppet och varierat landskap med skog, åker, äng och betande djur som ger mångfald. Eller igenvuxna marker, där vargen tillåts härja fritt.

Fakta varg i Värmland

Värmland berörs i dagsläget av 29 vargrevir. Under 2013 skedde föryngring i 20 av dessa revir. Länsstyrelsen uppskattar vargstammen i Värmland till ca 200 djur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev