Förbundet uppmanar till utökad vildsvinsjakt

Jägareförbundet uppmanar jägare att jaga vildsvin under tre kvällar och nätter i juli. Förbundet hoppas det kan vara starten till en förvaltning som anpassas till utvecklingen av vildsvinsstammen. Foto: Mattias Lilja

Vildsvinen ökar. Nu uppmanar Jägareförbundet Stockholms län och Haninge-Tyresö jaktvårdskrets samtliga jägare i de två kommunerna att öka jakttrycket på vildsvin. Nästa vecka görs en samlad insats för att försöka minska antalet vildsvin.

Den senaste vintern var mild och många vildsvinskultingar har fötts i Stockholmskommunerna under våren och försommaren. En del markägare i området har drabbats av växande vildsvinsskador – därför vill Jägareförbundet att fler jägare ska bli mer aktiva i sin vildsvinsjakt.
– Det finns en del vildsvin här som orsakar skador för lantbrukare, i trädgårdar och på golfbanor. Genom att jaga mer kan vi förhoppningsvis skjuta bort de vildsvin som orsakar mest problem, säger Peter Carlsson, ordförande i Haninge-Tyresö jaktvårdskrets.

Nära bebyggelse
Jägareförbundet vill att vildsvinsjakten ska bedrivas på jordbruksmark, nära bebyggelse samt på övriga områden där vildsvinen inte är önskvärda. Samtidigt menar förbundet att det kan vara klokt att låta vildsvinen vara ifred på skogen. Detta för att öka störningen på vildsvinen där de skapar svårigheter.
– Det är tätbebyggt och det bor väldigt många människor i det här området. Det är därför inte alls enkelt att jaga överallt, men vi hoppas jägarna ställer upp och gör vad de kan, säger Peter Carlsson.
Kvällarna och nätterna den 10, 11 samt 12 juli uppmanar Jägareförbundet att så många jägare som möjligt jagar vildsvin i Haninge och Tyresö kommuner. Förbundet hoppas då få till en början till förvaltning som anpassas till utvecklingen av vildsvinsstammen.
Det kan på sikt både handla om att öka eller minska avskjutningen.

Haninge-Tyresö

Jägareförbundet Haninge-Tyresö jaktvårdskrets är en lokal organisation inom Svenska Jägareförbundet.
Kretsen har cirka 1.200 medlemmar.

• Till hemsidan för Haninge-Tyresö

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev