fredag 29 mars

Åtal väckt i Lillhärdalsfallet

Fem personer åtalas för grovt jaktbrott vid Mora tingsrätt. Foto: Martin Källberg

På tisdagen väcktes åtal mot de fem härjedalingar, som är misstänkta för grovt jaktbrott på varg, vid Mora tingsrätt.
”De har den 6 maj 2012 i trakten kring Rövarberget-Sexdalsvallen i Dalarna och Härjedalen uppsåtligen tillsammans och i samråd i syfte att döda eller skada efter att ha spårat och förföljt varg”, skriver åklagaren Åse Schoultz i stämningsansökan.

En 30-åring, som numera är skriven i en by i Jämtland, som varit utrustad med GPS och så kallat hundhalsband har spårat och förföljt varg samt ringat varg med hjälp av snöskoter.
”De andra fyra har samtidigt placerat sig på sådant sätt att de för det fall tillfälle skulle ges har haft möjligt att skjuta varg”, heter det även i stämningsansökan.
Vidare:
”Brottet är grovt då jakten avsett ett särskilt skyddsvärt vilt och då jakten har föregåtts av mer omfattande planering och har varit organiserad samt då spårning och förföljande delvis utförts med hjälp av snöskoter.”

Många förhör
Flera vittnesförhör, främst med naturbevakare från Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län har hållits. De har berättat om sina iakattagelser som gjordet i det aktuella området under perioden 5–7 maj för drygt två år sedan. Iakttagelser som styrker påståendet att personerna spårat, sökt och förföljt varg i området.
En vargforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har berättat om sina iakttagelser i området mellan 1 och 6 maj avseende vargarnas rörelsemönster till styrkande av åtal.
Jaktledaren i Lillhärdals Södra Viltvårdsområde har i vittnesförhör berättat om vilka av de tilltalade som hade jakträtt 2011–2012 inom viltvårdsområdet.
En jaktarrendator på Stora Ensos marker öster om ån Sexan samt Rövarberget har hörts om de tilltalade haft tillgång till jakt i området 2011–2012.
Slutligen har jaktledaren i Ulvsjö/Olingskogs jaktklubb informerat om de fem hade jakträtt i det området 2011–2012.
Kartor visar att ingen av de åtalade vid den aktuella tidpunkten hade någon jakträtt i de tre ovannämnda områdena.

GPS-positioner
En karta med utskrift av GPS-mottagarens spår och hundhalsbandets spår samt sammanställning av GPS-positioner utvisar att skotern spårat och förföljt varg.
Det finns också en sammanställning utifrån de tilltalades telefonlistor som utvisar kontakter mellan de tilltalade mellan 1–5 maj då det förekom intensiva kontakter mellan de tilltalade.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev