torsdag 28 mars

Syrgas minskar risken vid sövning av vilda djur

I forskningens tjänst sövs vargar, björnar, älgar och andra vilda djur. Oftast går det bra, men det händer att ingreppet får tragiska konsekvenser och de sövda djuren dör. Bilden är från en vargmärkning som gick bra. Foto: Olle Olsson

Riskerna för att vilda djur ska drabbas av komplikationer vid sövning minskar om en mindre mängd syrgas tillförs under sövningen. Det visar en utvärdering som genomförts av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

I Sverige sövs ett hundratal björnar varje år. I forskningens tjänst sövs också vargar, älgar och andra vilda djur. Oftast går det bra, men det händer att ingreppet får tragiska konsekvenser och de sövda djuren dör.
En vanlig komplikation är syrebrist i blodet, vilket innebär risk för djurens hälsa och överlevnad, skriver SLU i ett pressmeddelande.
I SLU:s studie har man utvärderat resultatet av att låta sövda björnar andas en mindre mängd syrgas via en slang i nosen. Syrgastillförseln var en effektiv metod som motverkade syrebrist i blodet, konstaterar man. Eftersom det krävs lite syrgas för önskat resultat kan forskarna ta med bärbara syrgastuber under sitt fältarbete. För att nå önskad effekt bör syrgas tillföras under hela sövningsperioden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev