Fotokurs: Det här med skärpa

Motivets viktigaste del hamnar oftast mitt i bild eftersom autofokuspunkten sitter mitt i sökaren. Det blir ofta tråkigt och enformigt. Här har skärpan ställts på rået och därefter har kameran flyttats så att både hon och bocken kommit med. Att han är lite oskarp gör inget eftersom han står i bakgrunden. Om bilden komponerats i sökaren och skärpan ställts först när bilden togs, hade båda djuren blivit oskarpa. Foto: Sten Christoffersson

Så gott som alla kameror har autofokus som ställler in skärpan när du trycker på avtryckaren.

Oftast ställs skärpan in i en punkt mitt i bilden. Det leder lätt till att fotografen placerar motivets viktigaste del där, något som blir både tråkigt och enformigt.
Bättre är att först fokusera mot bildens viktigaste del, till exempel ett ansikte, och sedan med skärpan inställd och avtryckaren halvt nere komponera bilden genom att flytta kameran i höjd- och/eller sidled.
Lite mer avancerade kameror har inställning för medföljande autofokus. Då följer skärpan ett rörligt motiv när avtryckaren hålls helt eller halvvägs nertryckt.

Djurets huvud
Ska du fotografera en springande hund eller vilt i rörelse bör du försöka hålla autofokuspunkten på djurets huvud. En del oskärpa på djurkroppen kan tolereras, bara huvudet och allra helst ögat är skarpt.
Saknar din kamera medföljande autofokus kan du ändå lyckas med bilder av djur och hundar i fart genom att fokusera mot en punkt som motivet kommer att passera och sedan försöka trycka av i rätt ögonblick.
Kan den ta flera bilder i snabb följd ska du starta kameran just innan motivet befinner sig på rätt plats och fortsätta att ta bilder tills det passerat.
Förhoppningsvis blir då åtminstone en bild skarp.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev