fredag 29 mars

Schism skakar Jägareförbundets Kustråd

Jakten på Kronoholmarna i Blekinge skärgård var tidigare fri för såväl i länet boende jägare som gäster utifrån. Så är det inte sedan Fastighetsverket tog över ansvaret. Foto: Jan Henricson

Sjöfågeljägarna i Blekinge bojkottar årets kustrådsmöte. Blekingejägarna är inte nöjda med hur Kustrådet agerat i frågan om jakten på statens holmar och vatten. Vi har gjort vad vi har kunnat, bemöter rådets ordförande Karl-Gustav Ottosson kritiken.

I maj är det dags för Jägareförbundets Kustråds årliga möte. Rådet består av två förtroendevalda från varje kustlän, och uppdraget är att vara förbundsstyrelsens spjutspets i kustfrågor. Det kan till exempel handla om säl, skarv eller sjöfågel.
Men i år dyker inte Blekinges representanter upp. När Jägareförbundet Blekinge höll sitt senaste styrelsemöte beslutade man att inte delta i Kustrådets årliga möte.
– Vi är besvikna på att det inte händer något. Särskilt gäller det frågan om jakten på de före detta Kronoholmarna. Där skulle Kustrådet agerat hårt och resolut, men så har det inte blivit, säger Mats Nying som sitter i Blekinge Sjöjaktvårdsförenings styrelse, som kan liknas vid en underavdelning till länsföreningen.

Blev dyrt att jaga
När Fastighetsverket tog över ansvaret för de så kallade Kronoholmarna, det vill säga statens öar, kobbar, skär och vatten, och matrikelförde dessa blev det i ett slag mycket dyrare att jaga där. Det handlar om ett 50-tal holmar i hela Blekinge skärgård.
– Mycket dyrare är det minsta man kan säga. Innan dess kostade det inte något att jaga, varken för oss som är boende i Blekinge eller tillresta gäster. Plötsligt skulle vi betala 2 000 kronor för ett treårigt tillstånd, säger Mats Nying.
Och det är den frågan Blekingejägarna vill att Kustrådet driver gentemot Fastighetsverket.
– Inte bara för Blekinges del utan för hela kuststräckan. Vi menar att det ska vara gratis att jaga på de områden som staten äger och som sorterar under Fastighetsverket, säger Mats Nying som kallar det nya upplåtelsesystemet ett fiasko.
– Man har väl sålt två-tre jaktkort, beskriver han omfattningen på Kronoholmsjakten i Blekinge.

I utredning
Karl-Gustav Ottosson är ordförande i Kustrådet. Han håller med Mats Nying i hans krav, men delar inte hans uppfattning om hur frågan har skötts i Kustrådet.
– Vi har gjort vad vi har kunnat. Nu ligger frågan i jaktlagsutredningen och vi gör vad vi kan för att påverka utredningen i positiv riktning. Vi räknar med att representanter för Kustrådet ska träffa jaktlagsutredaren så vi kan föra fram våra synpunkter direkt till honom, säger Karl-Gustav Ottosson.
Han tycker det är tråkigt att Blekinges representanter inte kommer till nästa kustrådsmöte och hoppas att om man inte tar det här beslutet under omprövning, att man ändå ska ändra sig till nästa gång.
– Blekingejägarnas närvaro är värdefull. De har alltid bra idéer och bidrar på ett friskt sätt till diskussionerna. Och det är ju alltid bättre att komma och argumentera för sin sak än att stå vid sidan om, säger Karl-Gustav Ottosson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev