fredag 19 april

Zlatan kan skjuta historisk hjort

Vitsvanshjortens etablering är kontroversiell. I Norrbotten har man valt att se den som en invasiv art, med jakttid året om.

Den första vitsvanshjorten sköts i Sverige 2008. Nu har Naturvårdsverket gett länsstyrelserna tillåtelse att själva besluta om djuren och i Västerbotten ska stammen förvaltas.
Zlatan Ibrahimovic kan bli den historiske premiärskytten.

Vitsvanshjorten togs till Finland under 1930-talet och har sedan dess etablerat sig i landet. I närmare tio år har det funnits obekräftade rapporter om vitsvanshjortar i Sverige och 2008 sköts den första av Ingemar Kauppi under en älgjakt i Tornedalen.

Nu ger Naturvårdsverket länsstyrelserna egenbestämmanderätt i frågan om det nya viltet och på länsstyrelsen i Västerbotten har man redan utformat en viltvårdsplan för stammen som man beräknar bestå av minst 250 djur.

– Vitsvanshjorten är oerhört livskraftig och har etablerat sig i länet, säger landshövding Magdalena Andersson.

– Vi räknar med en avskjutning på tio djur redan i höst och inom tre år tror vi att den siffran kan mångdubblas, fortsätter hon.

 

”Bygga broar mellan dem”

Länsstyrelsen i Västerbotten har börjat planera för den första jakten på vitsvanshjort i länet och har även bjudit in en del kända jägare till den historiska händelsen.

Bland de inbjudna finns till exempel Zlatan Ibrahimovic och Jan Guillou.

– Jan har tidigare kritiserat Zlatan och sagt att han inte kan något om jakt. Nu hoppas vi på det här sättet bygga broar mellan dem, funderar Magdalena Andersson.

Var i länet den första jakten på vitsvanshjort ska arrangeras är ännu så länge hemligt.

Fotnot

Artikeln publicerades den 1 april 2014.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev