torsdag 18 april

Viltsmak

Viltkött viktigast för synen på jakt

Störst samband med positiva attityder till jakt har konsumtion av viltkött. Det visar en avhandling från SLU. Foto: Olle Olsson

Jakt är fortfarande till mycket stor del accepterad och integrerad i Sverige. Det visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.
Stödet är framför allt kopplat till konsumtion av viltkött och att ha vänner som jagar.

Trots att Sverige blir mer och mer urbant har stödet för jakt ökat kraftigt de senaste 30 åren. Allmänhetens stöd för jakt har ökat från 72 procent 1980 till 84 procent 2012. 

Per E. Ljung vid institutionen för vilt, fisk och miljö på SLU ser tre troliga förklaringar:
• Att antalet stora vilda djur har ökat och därmed också negativa effekter som till exempel viltolyckor
• Förändringar i jaktlagstiftningen, obligatorisk jägarexamen infördes 1985
• Att fler personer vill äta lokalt och ekologiskt producerad mat, exempelvis viltkött.

Känner jägare
I avhandlingen konstateras att även om män, landsbygdsbor och äldre personer är mer positiva till jakt än stadsbor, yngre och kvinnor så är det framför allt kontakt med jägare och jakt som är kopplat till attityder till jakt.

Störst samband med positiva attityder till jakt har konsumtion av viltkött. Av icke-jägare uppger två av tre tillfrågade att de äter viltkött i hushållet varje år och lika många anger att de minst har en nära vän som jagar.

Enligt Jordbruksverket konsumeras det årligen totalt omkring 2 kilo viltkött i Sverige per person vilket motsvarar 2-4 procent av den totala köttkonsumtionen. Enligt den SLU-baserade köttguiden är viltkött det mest miljövänliga köttet att äta.

Motivet bakom jaktutövandet spelar en stor roll för stödet.

– Jakt för avkoppling och kött stöds av de flesta i Sverige, 74 procent. Betydligt färre, 42 procent stödjer jakt för spänning och avkoppling, säger Per E. Ljung i ett pressmeddelande.

– Stödet för jakt varierar också inom Sverige, exempelvis är de som bor i norra Sverige överlag mer positiva till jakt än stockholmare, fortsätter Per E. Ljung.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.