fredag 19 april

Jakt & prylar

Polisens inflytande över vapenlagen kritiseras i ny rapport

Michael Eriksson har länge varit engagerad i vapenfrågan. Han har bland annat arbetat med datainsamling till Erik Lakomaas studie om vapenstölder.

Rikspolisstyrelsen har ett för stort inflytande vid utformningen av svensk vapenlagstiftning. Andra experter som skulle tillföra mycket får inte komma till tals. Den slutsatsen drar Michael Eriksson i rapporten Legala vapen – samhällsproblem eller rättighet?, som publicerades av Timbro igår.

Michael Erikssons rapport är en omfattande genomgång av varför svensk vapenlagstiftning ser ut som den gör, och om hur media rapporterar om vapen och vapenägande.
I rapporten granskas också den senaste vapenutredning samt lämnas förslag till hur vapenlagstiftningen kan förenklas.
Eriksson vill se sin rapport som ett inlägg i den pågående vapendiskussionen och något som han hoppas kan påverka arbetet med propositionen till ny vapenlagstiftning, som riksdagen ska besluta om till sommaren.
– En sådan här genomgång har inte gjorts tidigare, säger Michael Eriksson när Svensk Jakt når honom på telefon. Det som finns är de studier som gjorts av Hagelin och Lakomaa om när skjutvapen används vid brott samt stölder av skjutvapen. I övrigt är det väldigt lite skrivet.

Polis enda experten
Michael Eriksson menar att den mest anmärkningsvärda slutsatsen han drar är  Rikspolisstyrelsens inflytande över vapenlagstiftningen.
– RPS har alltid haft en exklusiv position och en mycket stor påverkan på lagstiftningen. Många av de förslag man hade redan på 1960-talet har fått genomslag i vapenlagar som beslutats långt senare.

Men är det inte rimligt, att polisen kan påverka vapenlagarna?
– Jo, men problemet är att utredarna med något undantag endast förlitat sig på poliser som experter. Till exempel skulle företrädare från jakt- och skytterörelsen kunna bidra med mycket kunskap till utredningarna, men de har ställts utanför arbetet, säger Michael Eriksson.

Osäkra siffror
Han beskriver också utredarna som okunniga i ämnet, och att de därför är mer eller mindre utlämnade till vad experterna från Rikspolisstyrelsen säger.
– Det andra är att utredarna har haft ett sådant dåligt beslutsunderlag. Man tar i princip aldrig del av någon forskning, utan förlitar sig på rapporter från RPS av typen ”polisen anser sig ha indikationer på…”.
– Dessutom hänvisar man mycket sällan till siffror för att motivera sina förslag. Och om utredaren någon gång har siffror så grundas de på polisanmälda brott, vilket är ett minst sagt osäkert underlag, säger Michael Eriksson.

Dammluckor kan öppnas
Han ser med spänning fram mot lagförslaget som ska läggas i riksdagen för beslut i sommar.
– Både jägare och sportskyttar har anledning att bevaka det noga. Allvarligast är förslaget från utredningen om att förbjuda en skyttesport, vilket blir fallet om licenserna för k-pist återkallas. Då öppnas dammluckorna, för ingen vet vilken vapentyp man får för sig att förbjuda nästa gång, säger Michael Eriksson.
I rapporten ger Michael Eriksson exempel på hur media ofta hamnar snett i sin rapportering om vapen och vapenägarna. På grund av okunnighet, felaktiga översättningar från engelska till svenska och emellanåt på grund av partiskhet, konstaterar han.
Eriksson ger också några förslag till hur lagstiftningen skulle kunna förbättras, både med avsikt att komma åt brottslighet och för att underlätta för legala vapenägare. Till exempel föreslår han en betydligt enklare licenshantering och mindre stelbenta regler för vapenförvaring.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay