fredag 19 april

Ingen lojakt på grund av svag inventering

Förra vinters lodjursinventering blev bristfällig i den södra och mellersta delen av landet. Det konstaterar även Viltskadecenter.
Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig där, förklarar varför inte inventeringen blev bra.

Inför den förra inventeringssäsongen infördes en ny inventeringsmetod för lodjur. Och det finns tydliga tecken på att de nya inventeringarna missat målet. Rejält.

Lodjursspår. Foto: Olle OlssonI Viltskadecenterns slutrapport om förra vinterns lodjursinventeringar skriver de bland annat ”ett av de största problemen i samband med årets inventering i är kombinationen av en mycket låg inrapporterad täckningsgrad i flera områden och ett nytt inventeringssystem.
Länsstyrelsens egna aktiva inventeringsinsats är i flera län låg eller bristfälligt registrerad där långt mindre än hälften av länet är registrerat som aktivt avsökt i flera fall. Det finns en uttalad strategi i nya inventeringsmetodiken att utgå ifrån allmänhetens inrapportering men det finns inga data på allmänhetens täckningsgrad. Det finns således ingen användbar information för att korrigera antalet inventerade familjegrupper av lodjur med hänsyn till kunskap om icke inventerade områden. Detta har kunnat göras vid tidigare populationsuppskattningar.”

”Ett absolut minimum”
Inga Ängsteg.– Lodjursinventeringen visar ett absolut minimum av lodjursstammen, slår Inga Ängsteg fast.

Hon uppmanar ändå jägarna att fortsätta rapportera lodjursspår till länsstyrelserna.

– Det kan inte bli sämre. Det kan bara bli bättre, menar Inga Ängsteg. 

Ingen licensjakt

Följden av de bristfälliga lodjursinventeringarna förra vintern blev att ingen licensjakt på lodjur tillåts i Mellansverige eller den södra delen av landet.

När Naturvårdsverket skickade ut ett pressmeddelande förklarade verket ”nedgången” i lodjursstammen så här: ”Minskningen i det norra Sverige kan sannolikt förklaras med en ökad jakt. I mellersta Sverige är minskningen svårare att förklara. Det kan bero på flera faktorer som samverkar med varandra och där omfattningen av jakten är en delförklaring.”

– Inventeringarna är ett mycket viktigt underlag till våra beslut. Och de senaste inventeringsresultaten visar på en nedgång av lodjurstammen, tillade Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket, i samma pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev