(S)-nej till föreslagna GYBS-intervall

Socialdemokraterna säger nej till regeringens förslag om intervall för gynnsam bevarandestatus för de stora rovdjuren. (S) vill att dessa nivåer ska fastställas av Naturvårdsverket och Jordbruksverket, säger Helén Pettersson, partiets talesperson i jaktfrågor. Foto: Bernt Karlsson

Socialdemokraterna säger nej till de referensvärden för gynnsam bevarandestatus (GYBS) som regeringen föreslår för varg, lodjur, björn och järv. (S) vill istället att Naturvårdsverket och Jordbruksverket ska besluta om dessa nivåer. Dessutom vill man inrätta en permanent Vargkommitté.

– Vi är i många delar inne på samma linje som propositionen, men vad gäller referensvärden anser vi att dessa bör fastställas av Naturvårdsverket och Jordbruksverket, säger Helén Pettersson, jaktpolitisk talesperson i (S).
Den 12 september presenterade Lena Ek regeringens rovdjursproposition, som Socialdemokraterna nu tagit ställning till.
– Vår grundtanke är att hitta samförståndslösningar och inte konflikter. Jag kan inte nog understryka hur besviken jag är över att vi inte fick vara med och diskutera innehållet i propositionen. Det var också ingången till hur vi hanterade den när den kom, säger Helén Pettersson.
– Vi blev inmålade i ett hörn när regeringen lade propositionen på det sätt de gjorde, utan att ha pratat med oss. Det funkar inte på det sättet, eftersom vi vill göra upp och skapa långsiktiga lösningar. Men när regeringen väljer att göra på det här sättet blir det svårt eftersom vi inte vet vad som legat i deras bedömningar om exempelvis siffrorna för referensvärden. Så man försätter oss i en omöjlig situation och det är olyckligt, säger Helén Pettersson.
Hon hoppas nu istället att arbetet i miljö- och jordbruksutskottet ska leda fram till ett utskottsförslag som även Socialdemokraterna kan ställa sig bakom.

Minst 200 vargar
Vidare håller (S) fast vid sin tidigare linje om 200 vargar i landet som en miniminivå. Vad gäller jakt vill Socialdemokraterna tillåta jakt på varg i de områden där konflikter mellan människa och varg är som störst. Man framhåller också att licensjakt på varg ska kunna användas i förvaltningen när vargstammen uppnått gynnsam bevarandestatus – en nivå som (S) alltså vill att Naturvårdsverket och Jordbruksverket ska fastställa.
– Inte förrän gynnsam bevarandestatus är uppnådd kan man ha bredare allmän jakt på varg. Men fram till dess ska man kunna minska vargpopulationen där det är för hårt tryck idag, säger Helén Pettersson.
Socialdemokraterna föreslår att den nuvarande modellen för skyddsjakt ska kunna användas i detta syfte. Den bör dock, enligt (S), kompletteras med gemensamma riktlinjer och ett stort lokalt inflytande.

”Vi har nått vägs ände”
– När det gäller gynnsam bevarandestatus och vargen tror jag att vi nått vägs ände. Oavsett vad man tycker om det, så har EU ett mycket stort inflytande över Sveriges rovdjursförvaltning, samtidigt som EU-kommissionens förtroende för Sverige i den här frågan just nu är låg. Som vi ser det är enda sättet att komma vidare i vargfrågan att lita på vetenskapliga fakta och, som Vargkommittén föreslog i sitt betänkande, låta myndigheterna fastställa referensvärden för gynnsam bevarandestatus, säger Helén Pettersson.
– I Vargkommitténs betänkande finns det en ganska stor samsyn kring skyddsjakt och om man lever upp lite mer till det arbete som gjordes i kommittén, så tror jag också att det kan få en del organisationer att lugna sig vad gäller överklagningar. Det är min förhoppning i alla fall, för man kan ju inte komma överens om saker i Vargkommittén och sedan ändå överklaga, säger Helén Pettersson (S).
• Om riksdagen antar propositionen och det blir regeringsskifte efter nästa års val: Kommer ni att riva upp beslutet då?
– Allt det där beror ju på hur det går. Jag är livrädd för att propositionen går igenom och sedan säger EU-kommissionen nej och stoppar allt en gång till. Då läggs en blöt filt över vargförvaltningen ytterligare ett år.
– Å andra sidan, om EU-kommissionen säger att det fungerar och ser bra ut – då får vi förhålla oss till det. Så jag kan inte svara på det i nuläget, det beror på hur frågan landar.
• Om riksdagen inte antar propositionen, och det blir regeringsskifte efter nästa års val: Hur ska ni då hantera den här frågan tillsammans med Miljöpartiet, som har en helt annan syn på vargförvaltning?
– Vi kan inte anpassa vår politik efter eventuella samarbetspartier. Det här är vår linje och den kommer vi att driva även efter valet.

Besvikelse över (S)-beslut
Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, är besviken över Socialdemokraternas ställningstagande vad gäller rovdjurspropositionen.
Torbjörn Lövbom– Vi hade hoppats på en bred överenskommelse, men nu blir det inte så. Vi har goda förhoppningar om att riksdagen antar propositionen i alla fall, men det är givetvis önskvärt att så många som möjligt ställer sig bakom den, säger Torbjörn Lövbom.
I praktiken innebär Socialdemokraternas förslag att beslut över rovdjursförvaltningen återförvisas till myndigheternas tjänstemän. Tvärtemot det Jägareförbundet arbetat för: att politiker tar ansvar för rovdjursfrågan och fattar de beslut som krävs.
– Med den här propositionen fanns chansen till en bra grund för en fungerande rovdjursförvaltning. I nuläget finns ingen fungerande politik, ingen förvaltning och detta kaos måste få ett slut. Vi måste komma till ett riksdagsbeslut om rovdjuren, annars tar våra politiker helt enkelt inte sitt ansvar, säger Torbjörn Lövbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev