fredag 19 april

Nu laddas det för älgjakt

Vid förra årets älgjakt hade hela Idkerbergets jaktvårdsklubb samlats. Då var det ju 100-års jubileum. Foto: Johnny Fredborg/DD

Hos Idkerbergets jaktvårdsklubb laddas det för älgjakt. Som vanligt vid den här tiden. För så har man gjort i stort sett varje år sedan jaktklubben bildades för 101 år sedan.

Idkerbergets jaktvårdsklubb i Dalarna bildades 1912. Det var gruvarbetare som ville komma över jakt i området och besökte därför lantbrukare i trakten. Målet var att komma över jaktarrendet. Och det lyckades de med. 

Förra året firade klubben 100-årsjubileum. Det finns ett antal jaktklubbar som är äldre, men det är ganska sällsynt att dessa kan hålla sams och jaga tillsammans under så lång tid.

Den äldste i jaktlaget är Kurt Andersson, 84 år. Han började som 18-åring och har bara missat älgjakten två gånger. Vid bägge tillfällena var det militärtjänstgöring som ställde till det. Yngst är 19-åringen Per Johansson.

 

Ordförande i över 35 år

Kjell HjortKjell Hjort är ordförande. Han satt först i 35 år, gjorde sedan ett uppehåll på två år. Nu har han ansvaret igen. 

– Men jag sitter bara här tills jag hittat någon yngre som kan ta över, säger Kjell Hjort.

Men hur har klubben gjort för att kunna hålla ihop?

– Egentligen har det inte varit speciellt svårt. Vi har inte haft några intriger eller något sådant. Och om det trots allt dyker upp något problem så brukar vi ta tag i det direkt. Så att det inte blir något. Men det har inte varit några bråk.

Idag har Idkerbergets Jaktvårdsklubb 3400 hektar att jaga på. Det är säkert hundratals markägare som upplåter marken. Ofta har klubben arrenderat samfällda byaskogar, vilket har gjort att markerna hänger ihop på ett bra sätt.

– Det har inte förkommit att någon jägare vill bryta ut småbitar för att jaga själv. 

 

En ungdomssatsning

Nu när det drar ihop sig till älgjakt så är jagar hela jaktklubben tillsammans. Småviltjakten får medlemmarna jaga var en för sig. På tilldelningen 2013 finns det sex vuxna och sju kalvar.

– Vi försöker göra jakten trevlig och att man inte behöver sitta alltför länge på samma ställe. Gemenskapen är viktig. 

– Och sedan en tid tillbaka har vi en ungdomssatsning. Är man mellan 18 och 25 år så löser man bra småviltkort. De behöver inte arrendera någon egen mark. Och det här har slagit väl ut, vi har fått flera unga jägare, säger Kjell Hjort som ser fram emot jaktklubbens 101:a jaktsäsong.

 

Fakta

1923 årsavgiften var 8 kronor.

1928 valdes Evald Österberg till kassör, en post han sedan innehade i 43 år.

1939 hade klubben en arrendekostnad på 355 kronor. Och detta år förbjöd klubben all alkoholförtäring under jakten.

1943 hade klubben 41 betalande medlemmar.

1963 byggdes ett nytt slakteri. Kostanden blev 450 kronor eftersom man återanvände rivningsvirke.

1971 Kjell Hjort blev ordförande

1983 fick klubben sin första kvinnliga medlem – Inger Eriksson.

1996 sköts den första bävern i området.

2007 fick klubben sin första kvinnliga ordförande – Sylvi Åkerberg-Netzel.

Carina Axelsson är en av de tre kvinnor som ingår i jaktklubben. Förra året satt hon dock på pass utan att få fälla någon älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev