Lång väntan på vapenlicens i Västra Götaland

Handläggningen av ansökningar om vapenlicens tar fortfarande oacceptabelt lång tid i Västra Götaland. Foto: Mattias Lilja

Väntetiden för att få vapenlicens i Västra Götaland är, trots att polisen lovat bättring, fortfarande mycket lång. Två månader kan det ta att få sin ansökan prövad, rapporterar Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Det tar nu upp till två månader att handlägga ansökningar om vapenlicens hos polisen i Västra Götaland. Rikspolisstyrelsens rekommendation är att denna process får ta högst 30 dagar.

– Vi har haft och vi har fortfarande för långa handläggningstider, säger Daniel Norlander som är biträdande chef på förvaltningsavdelningen vid polisen i Västragötaland till P4 Sjuhärad.

Enligt Norlander finns det flera orsaker och framhåller bland annat på att mycket tid går åt för att begära kompletteringar från de sökande. Rikspolisstyrelsen utreder just nu möjligheten att skapa ett webbaserat ansökningsförfarande. Det ska då inte gå att skicka in en ansökan som inte är korrekt ifylld.

 

Fler ansökningar

Antalet ansökningar om vapenlicenser har ökat kraftigt i Västra Götaland, där polisen årligen hanterar cirka 15.000 ansökningar.

– Om man jämför januari till juli och jämför 2013 med 2011 så har inflödet ökat med nästan 1.500 ärenden. Det är nästan 250 per månad och det är svårt att förutse en sådan ökning. Där har vi inte riktigt hängt med personalmässigt, säger Daniel Norlander till P4 Sjuhärad.

Nu söker man fler handläggare till ansvarig avdelning och även om rekryteringsprocessen tar tid tror Daniel Norlander att man snart kommer att märka skillnad.

– Det är jobbigt för personalen också att se hur de här balanshögarna med ärenden växer på kontoret. För medborgarna ute som söker licens men också för vår personals skull så måste vi få till en förändring under hösten och det är min fasta övertygelse att det kommer vi också att kunna se, säger han till P4 Sjuhärad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev