Svensk Jakt

fredag 6 maj

Annons

Publicerad 19 juli 2013 - 10:20 – Uppdaterad 19 juli 2013 - 10:23

Allt mindre mångfald i jordbrukslandskapet

Det storskaliga jordbruket påverkar landskapets biologiska mångfald, och förändringen sker i en allt snabbare takt. Det säger Margareta Ihse, professor emerita i ekologisk geografi vid Stockholms universitet, som studerat denna förändring i bland Sörmland, i en intervju med Katrineholms-Kuriren.

Sörmland har gått från att vara ett jordbrukslandskap till en vattenfattig kulturstäpp, säger Margareta Ihse, som har forskat på landskapets betydelse för den biologiska mångfalden.

Hon har studerat flygfotografier över bland annat Sörmland och Skåne från 1940-talet och framåt. På uppdrag av Naturvårdsverket har hon bland annat kunnat konstatera att förändringen av landskapet sker i en allt snabbare takt och till nackdel för den biologiska mångfalden.

– Det är prärien i USA som fungerar som ideal när jorden brukas: stora, fyrkantiga, lätthanterliga åkerfält. Men i Sverige har vi inte prärie, utan ett kuperat och småskaligt landskap med stor variation mellan jordarterna. Förr följde bönder jordartsgränser, men det är besvärligt att göra i dag när man kommer med stora maskiner, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

 

Rationaliseras bort

Stora, sammanhängande åkrar med raka kanter är mer effektiva. Diken, kärr, åkerholmar, dammar och gärdsgårdar, även kallade odlingshinder, brukningshinder och vattensjuk mark, rationaliseras bort och marken torrläggs.

– Genom att ta bort det här försvinner livsutrymmen som utgör basen i näringskedjan och ekosystemen för sångfåglar, säger Margareta Ihse.

Att det överhuvudtaget finns äng- och slåttermarker kvar i Sverige är EU:s förtjänst, menar Margareta Ihse.

– Tack vare konventionen om biologisk mångfald har man kunnat söka pengar för att bevara markerna.

När betet upphör förbuskas markerna. Vissa arter gynnas i detta nya landskap, men de är ytterst få.

– Vi slår sönder ett landskap som vi vet har sett ut så här sedan minst vikingatid, alltså i över tusen år, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

 

Tre åtgärder krävs för att stoppa parodin

Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet och Björn Sprängare, förbundsordförande.

Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet och Björn Sprängare, förbundsordförande.

Opinion

Situationen inom svensk rovdjursförvaltning är oacceptabel. Parodin måste få ett slut. Vi ska göra allt för att säkerställa det, skriver Björn Sprängare och Bo Sköld.

Älg

Här kommer älgarna simmande år efter år

I månadsskiftet april/maj kan man varje år se massor av älgar som simmar över Ångermanälven vid byn Kullberg. Hittills i år har 122 älgar simmat över älven.

Illegal jakt

Hovrätten lindrar dom mot dansk tjuvjägare

Hovrätten över Skåne och Blekinge lindrar straffet mot den danske tjuvjägare som av Lunds tingsrätt dömdes till tre års fängelse förra året.

Annons

Varg

Skyddsjakt på varg i Sjundaområdet

Länsstyrelsen i Stockholms län har beslutat om skyddsjakt efter varg i Sjundaområdet i Södertälje.

Rådjur

Råget plågades svårt efter vansinnesdåd

En svårt skadad råget hittades 30 april. När det plågade djuret avlivades visade det sig att någon skjutit av hennes ena bakben med ett finkalibrigt kulvapen.

Klövvilt

Nytt svenskt rekord för kronhjort

Nu i helgen bedömdes Sveriges hittills största frilevande kronhjort.

Debatt

”När jägare blir en sekt”

Det finns olika definitioner av vad en sekt är. Men vi jägare uppfyller flera av dem.

Debatt

”Ett dåligt val till Jägareförbundets styrelse”

När jag läste att valberedningen ämnat föreslå Monika Stridsman till Jägareförbundets förbundsstyrelse trodde jag först att det var ett aprilskämt.

Eftersök

Mattias lever med oron

På nyårsaftonen avlivade eftersöksjägaren Mattias Heed en trafik­skadad varg mellan Karlstad och Kil. Sedan började ett rent helvete för 24-åringen.

Webb-TV

Dramatiska bilder när björn jagar älg

Se när en björn jagar och fäller en älg.

Rådjur

Inga biologiska skäl mot omdiskuterad jakt på vårbock

Nu drar snart vårjakten på råbock igång i fem svenska län. Enligt landets rådjursforskare finns inga biologiska skäl mot den omdiskuterade jaktformen.

Jägareförbundet

Valberedningens förslag kritiseras

Timrå jaktvårdskrets är starkt kritisk till valberedningens förslag att Monika Stridsman ska väljas in i förbundsstyrelsen. Men valberedningens ordförande Lars Ingelmark försvarar förslaget.

Jägareförbundet

Med fötterna i den skånska myllan

Han står med båda fötterna stadigt i den skånska myllan. Så beskrivs han och så uppfattar han sig själv, Jonas Paulsson, 45 år. I början av juni tar han med stor sannolikhet plats i Svenska Jägareförbundets styrelse.

Nyheter

Frågetecken kvar efter pressmeddelande

Regeringens pressmeddelande efter måndagens expertmöte i ministerrådet om vapendirektivet rätar ut vissa frågetecken, men ännu återstår vissa oklarhet.

Juridik

Dålig lagstiftning ger domstolarna stor makt om vargjakt

– Regleringen är luddig. En dålig, vag och ofullständig lagstiftning ger domstolarna stor makt, säger Stig von Bahr, före detta domare i EU-domstolen och HFD.

Jägareförbundet

Styrelsekandidat föreslog slopade jakttider

Monika Stridsman, med ett förflutet på Naturvårdsverket, WWF och Skogsstyrelsen, föreslås ta plats i Jägareförbundets styrelse. Hon var bland annat med om att förbjuda allmän jakt på ekorre. ”Jag står för det beslutet”, säger hon.

Nyheter

Jesper var nära att dö i jaktkojan

En natt i vakkojan förvandlades till en mardröm för Jesper Wahlberg, 26 år, i Harads. Gasolen i värmeelementet brann inte och Jesper var nära att dö av kolmonoxidförgiftning.

Jakt

Han var med om en historisk bäverjakt

Jägaren Dan Andersson från Ekerö blev en smula historisk då han i helgen sköt en bäver på Bogesunds marker utanför Stockholm.

Klicka här för att få hem Svensk Jakt du också!

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar