Svensk Jakt

fredag 27 november

Publicerad 19 juli 2013 - 10:20 – Uppdaterad 19 juli 2013 - 10:23

Allt mindre mångfald i jordbrukslandskapet

Det storskaliga jordbruket påverkar landskapets biologiska mångfald, och förändringen sker i en allt snabbare takt. Det säger Margareta Ihse, professor emerita i ekologisk geografi vid Stockholms universitet, som studerat denna förändring i bland Sörmland, i en intervju med Katrineholms-Kuriren.

Sörmland har gått från att vara ett jordbrukslandskap till en vattenfattig kulturstäpp, säger Margareta Ihse, som har forskat på landskapets betydelse för den biologiska mångfalden.

Hon har studerat flygfotografier över bland annat Sörmland och Skåne från 1940-talet och framåt. På uppdrag av Naturvårdsverket har hon bland annat kunnat konstatera att förändringen av landskapet sker i en allt snabbare takt och till nackdel för den biologiska mångfalden.

– Det är prärien i USA som fungerar som ideal när jorden brukas: stora, fyrkantiga, lätthanterliga åkerfält. Men i Sverige har vi inte prärie, utan ett kuperat och småskaligt landskap med stor variation mellan jordarterna. Förr följde bönder jordartsgränser, men det är besvärligt att göra i dag när man kommer med stora maskiner, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

 

Rationaliseras bort

Stora, sammanhängande åkrar med raka kanter är mer effektiva. Diken, kärr, åkerholmar, dammar och gärdsgårdar, även kallade odlingshinder, brukningshinder och vattensjuk mark, rationaliseras bort och marken torrläggs.

– Genom att ta bort det här försvinner livsutrymmen som utgör basen i näringskedjan och ekosystemen för sångfåglar, säger Margareta Ihse.

Att det överhuvudtaget finns äng- och slåttermarker kvar i Sverige är EU:s förtjänst, menar Margareta Ihse.

– Tack vare konventionen om biologisk mångfald har man kunnat söka pengar för att bevara markerna.

När betet upphör förbuskas markerna. Vissa arter gynnas i detta nya landskap, men de är ytterst få.

– Vi slår sönder ett landskap som vi vet har sett ut så här sedan minst vikingatid, alltså i över tusen år, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

 

Mera tall i sydsvenska skogar

Viltvård

Efter att tallen i många år fått stått tillbaka för granen vid återplantering i Sydsverige har det nu vänt på allvar.

Vapen & skytte

Vapenförbud behandlas rekordsnabbt i EU

Behandlingen av EU-kommissionens kritiserade vapenförslag går med rekordfart. Jägare och sportskyttar uppmanas nu att agera.

Nyheter

Jaktbild på facebook anmäldes

En bild på facebook på en fälld älgkalv fick en person att anmäla den för våldsamt innehåll.

Annons

Varg

Överklagar vargjaktsbeslut

Jägareförbundet vill att dubbelt så många vargar skjuts i Gävleborgs län. Därför har förbundet överklagat länsstyrelsens beslut om licensjakt efter endast sex vargar.

Tävling

Tävla och vinn i Julklappsregnet

Var med i Svensk Jakts frågesport och vinn fina priser!

Webb-TV

Mer Jaktlust: Dags för bockjakt

16:e augusti ett av jaktårets allra heligaste datum. I det andra avsnittet av Jaktlust får du följa med på klassisk bockjakt.

Nyheter

”Vi utmålas som kriminella av EU”

Hotet från EU om hårdare vapenlagar får jakthandlare att rasa. Seved Viklund, Piteå, menar att jägarna utmålas som kriminella.

Jägareförbundet

Kritik mot oseriösa kortkurser

Svenska Jägareförbundet reagerar kraftigt mot kvalitén på en del av de intensivutbildningar som erbjuds för jägarexamen.

Vapen & skytte

Ygeman: ”Sverige ska kunna ha kvar undantaget”

För nyhetsbyrån TT kommenterar nu inrikesminister Anders Ygeman (S) EU-kommissionens förslag om skärpt vapenlagstiftning som lades fram i onsdags.

Vapen & skytte

De riktigt farliga kommer undan

För att visa handlingskraft vänder sig politiker och byråkrater mot människor de kan komma åt, de laglydiga vapenägarna.

Vapen & skytte

Femårsgräns för vapenlicens kan införas

EU-kommissionen vill att medlemsländerna överväger att införa en tidsbegränsning för vapenlicenser på högst fem år.

Juridik

Hårdare vapenlagar föreslås av EU

Samtidigt som fransk polis slår till mot terrorister med automatvapen och sprängämnen föreslår EU-kommissionen långtgående skärpningar av vapenlagstiftningen.

Varg

Värmland ska dela gränsrevir med Norge

Gränsreviren mellan Värmland och Norge ska inte längre bara tillhöra den svenska vargförvaltningen.

Forskning

Massivt gensvar från älgjägarna

I ett upprop på svenskjakt.se dagarna före älgjakten önskade SVA älgjägarnas hjälp med observationer av älgtjurar med hudsår. Gensvaret blev långt bättre än förväntat.

Varg

Inga svar om vargens skyddsstatus

Tystnad råder i frågan om vargens skyddsstatus i EU. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill inte ge några kommentarer.

Jakthundar

Klara en månad efter vargattacken

Fyra veckor efter vargattacken är jämthundstiken Klara på benen. – Vi tar en dag i taget. Klara är en riktig kämpe, säger Tommy Berglund, Sunne.

Hare

Webb-tv: Harjakt på barmark

Harjakt på barmark i Norrbottens inland en bit i november tillhör inte vanligheterna. Normalt har snön redan kommit vid den tiden.

Webb-TV

Webb-tv: Nu kan du testa hunden på älg i hägn

Sedan tidigare kunde vi testa jakthundar på till exempel hägnad björn och vildsvin. Nu kan vi även testa hundar på älg i hägn.

Klicka här för att få hem Svensk Jakt

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar