Svensk Jakt

torsdag 2 april

Publicerad 19 juli 2013 - 10:20 – Uppdaterad 19 juli 2013 - 10:23

Allt mindre mångfald i jordbrukslandskapet

Det storskaliga jordbruket påverkar landskapets biologiska mångfald, och förändringen sker i en allt snabbare takt. Det säger Margareta Ihse, professor emerita i ekologisk geografi vid Stockholms universitet, som studerat denna förändring i bland Sörmland, i en intervju med Katrineholms-Kuriren.

Sörmland har gått från att vara ett jordbrukslandskap till en vattenfattig kulturstäpp, säger Margareta Ihse, som har forskat på landskapets betydelse för den biologiska mångfalden.

Hon har studerat flygfotografier över bland annat Sörmland och Skåne från 1940-talet och framåt. På uppdrag av Naturvårdsverket har hon bland annat kunnat konstatera att förändringen av landskapet sker i en allt snabbare takt och till nackdel för den biologiska mångfalden.

– Det är prärien i USA som fungerar som ideal när jorden brukas: stora, fyrkantiga, lätthanterliga åkerfält. Men i Sverige har vi inte prärie, utan ett kuperat och småskaligt landskap med stor variation mellan jordarterna. Förr följde bönder jordartsgränser, men det är besvärligt att göra i dag när man kommer med stora maskiner, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

 

Rationaliseras bort

Stora, sammanhängande åkrar med raka kanter är mer effektiva. Diken, kärr, åkerholmar, dammar och gärdsgårdar, även kallade odlingshinder, brukningshinder och vattensjuk mark, rationaliseras bort och marken torrläggs.

– Genom att ta bort det här försvinner livsutrymmen som utgör basen i näringskedjan och ekosystemen för sångfåglar, säger Margareta Ihse.

Att det överhuvudtaget finns äng- och slåttermarker kvar i Sverige är EU:s förtjänst, menar Margareta Ihse.

– Tack vare konventionen om biologisk mångfald har man kunnat söka pengar för att bevara markerna.

När betet upphör förbuskas markerna. Vissa arter gynnas i detta nya landskap, men de är ytterst få.

– Vi slår sönder ett landskap som vi vet har sett ut så här sedan minst vikingatid, alltså i över tusen år, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

 

Testa dig själv – känner du igen fåglarna?

Quiz

Känner du igen några av våra vanligaste fågelarter? Testa dina kunskaper i vår frågetävling.

Tävling

Tävling: Vinn en Action cam mini

Nu är det dags för tävling igen. Den här gången kan du vinna en Action cam mini från Sony inklusive vattentätt fodral och hundsele.

Vapen & skytte

Polisen vill hjälpa – inte stjälpa

Polisen i Västra Götaland vill inte ställa till problem för jaktskytteklubbarna.

Annons

Vapen & skytte

Skjutbana stängdes efter oväntat besök

När polisen dömde ut älgbanan i Forsvik bestämde sig klubben för att rusta upp den igen. Men för att klara de stora investeringarna behöver man medlemmarnas stöd.

Quiz

Testa dig själv – vad kan du om viltvård?

Kolla dina kunskaper om viltvård. Gör testet flera gånger, eftersom ett antal frågor slumpas fram.

Jägareförbundet

”Bristande engagemang hos länsföreningarna”

Jägareförbundets årsstämma 2014: Valberedningen överkörd och till hälften utbytt. Nu kan årets stämma bli en upprepning av debaclet.

Juridik

Lillhärdalfallet prövas på nytt i höst

Rättsprocesser tar tid. I slutet av september eller början av oktober tar Svea hovrätt upp det så kallade Lillhärdalfallet.

Varg

Vargar kan komma att fångas med fotsnaror

Det kan bli aktuellt med snarfångst av varg. Viltskadecenter tror att fotsnarorna skulle kunna bli användbara i forskningssyfte.

Eftersök

Eftersöksjägare får sina pengar

De flesta av landets eftersöksjägare har äntligen fått sina pengar från polisen.

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar