Svensk Jakt

lördag 25 oktober

Publicerad 19 juli 2013 - 10:20 – Uppdaterad 19 juli 2013 - 10:23

Allt mindre mångfald i jordbrukslandskapet

Det storskaliga jordbruket påverkar landskapets biologiska mångfald, och förändringen sker i en allt snabbare takt. Det säger Margareta Ihse, professor emerita i ekologisk geografi vid Stockholms universitet, som studerat denna förändring i bland Sörmland, i en intervju med Katrineholms-Kuriren.

Sörmland har gått från att vara ett jordbrukslandskap till en vattenfattig kulturstäpp, säger Margareta Ihse, som har forskat på landskapets betydelse för den biologiska mångfalden.

Hon har studerat flygfotografier över bland annat Sörmland och Skåne från 1940-talet och framåt. På uppdrag av Naturvårdsverket har hon bland annat kunnat konstatera att förändringen av landskapet sker i en allt snabbare takt och till nackdel för den biologiska mångfalden.

– Det är prärien i USA som fungerar som ideal när jorden brukas: stora, fyrkantiga, lätthanterliga åkerfält. Men i Sverige har vi inte prärie, utan ett kuperat och småskaligt landskap med stor variation mellan jordarterna. Förr följde bönder jordartsgränser, men det är besvärligt att göra i dag när man kommer med stora maskiner, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

 

Rationaliseras bort

Stora, sammanhängande åkrar med raka kanter är mer effektiva. Diken, kärr, åkerholmar, dammar och gärdsgårdar, även kallade odlingshinder, brukningshinder och vattensjuk mark, rationaliseras bort och marken torrläggs.

– Genom att ta bort det här försvinner livsutrymmen som utgör basen i näringskedjan och ekosystemen för sångfåglar, säger Margareta Ihse.

Att det överhuvudtaget finns äng- och slåttermarker kvar i Sverige är EU:s förtjänst, menar Margareta Ihse.

– Tack vare konventionen om biologisk mångfald har man kunnat söka pengar för att bevara markerna.

När betet upphör förbuskas markerna. Vissa arter gynnas i detta nya landskap, men de är ytterst få.

– Vi slår sönder ett landskap som vi vet har sett ut så här sedan minst vikingatid, alltså i över tusen år, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

 

Vargar uppsökte älgjägare

Varg

Under älgjaktpremiären gick Anders Öberg i Västmanland på en slagen älgkalv. Efter att ha skrämt bort en närmande varg med ett varningsskott dök ytterligare två vargar upp.

Nyheter

Svensk Jakt nummer 11

I dagarna kommer Svensk Jakt nummer 11 i brevlådan, men redan nu kan du läsa den som E-tidning.

Jägareförbundet

Allmänna uppdraget en bricka i spelet om ny jaktmyndighet

Att ta över Jägareförbundets allmänna uppdrag är ett taktiskt drag av Naturvårdsverket för att behålla jakten istället för att det ska skapas en ny jaktmyndighet.

Annons

Tävling

TÄVLING: Vinn en klövviltjakt

Hur gör du och ditt jaktlag för att jakten ska vara så säker som möjligt? Ge oss ditt bästa tips för säkrare jakt och du kan vinna en klövviltjakt.

Nyhet

Naturvårdsverket vill ta över Jägareförbundets uppdrag

Naturvårdsverket vill stärka sin roll som jaktmyndighet och ta över Jägareförbundets allmänna uppdrag. Det skriver de i ett budgetunderlag för 2015–2017.

Nyheter

Brännskadad älg avlivad efter skogsbranden

Två månader efter den stora skogsbranden i Västmanland upptäckte Leo Karjalainen en svårt brännskadad älgtjur och kunde avliva den.

Jägareförbundet

NWT lyfter vargannonser efter kritik från länsordförande

"Värna vargen och andra hotade arter". Så löd texten i en så kallad pluggannons i Nya Wermlands-Tidningen, tills länsordförande Lennart Johannesson tröttnade.

Illegal jakt

Pitbullägare skryter med hunddödat rådjur

En bild på sociala medier på två pitbullhundar och ett dött rådjur där ägaren skryter om sina hundars förmåga har uppmärksammats av länsstyrelsen.

Björn

Simmande björn tömde ö på får

I alla tider har det betat får på Tutaboön. Men nu finns där inga djur längre. Detta efter att en björn gått till attack och dödat hela fårflocken.

Annons

Annons