Svensk Jakt

torsdag 23 oktober

Publicerad 19 juli 2013 - 10:20 – Uppdaterad 19 juli 2013 - 10:23

Allt mindre mångfald i jordbrukslandskapet

Det storskaliga jordbruket påverkar landskapets biologiska mångfald, och förändringen sker i en allt snabbare takt. Det säger Margareta Ihse, professor emerita i ekologisk geografi vid Stockholms universitet, som studerat denna förändring i bland Sörmland, i en intervju med Katrineholms-Kuriren.

Sörmland har gått från att vara ett jordbrukslandskap till en vattenfattig kulturstäpp, säger Margareta Ihse, som har forskat på landskapets betydelse för den biologiska mångfalden.

Hon har studerat flygfotografier över bland annat Sörmland och Skåne från 1940-talet och framåt. På uppdrag av Naturvårdsverket har hon bland annat kunnat konstatera att förändringen av landskapet sker i en allt snabbare takt och till nackdel för den biologiska mångfalden.

– Det är prärien i USA som fungerar som ideal när jorden brukas: stora, fyrkantiga, lätthanterliga åkerfält. Men i Sverige har vi inte prärie, utan ett kuperat och småskaligt landskap med stor variation mellan jordarterna. Förr följde bönder jordartsgränser, men det är besvärligt att göra i dag när man kommer med stora maskiner, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

 

Rationaliseras bort

Stora, sammanhängande åkrar med raka kanter är mer effektiva. Diken, kärr, åkerholmar, dammar och gärdsgårdar, även kallade odlingshinder, brukningshinder och vattensjuk mark, rationaliseras bort och marken torrläggs.

– Genom att ta bort det här försvinner livsutrymmen som utgör basen i näringskedjan och ekosystemen för sångfåglar, säger Margareta Ihse.

Att det överhuvudtaget finns äng- och slåttermarker kvar i Sverige är EU:s förtjänst, menar Margareta Ihse.

– Tack vare konventionen om biologisk mångfald har man kunnat söka pengar för att bevara markerna.

När betet upphör förbuskas markerna. Vissa arter gynnas i detta nya landskap, men de är ytterst få.

– Vi slår sönder ett landskap som vi vet har sett ut så här sedan minst vikingatid, alltså i över tusen år, säger Margareta Ihse till Katrineholms-Kuriren.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

 

Naturvårdsverket vill ta över Jägareförbundets uppdrag

Nyhet

Naturvårdsverket vill stärka sin roll som jaktmyndighet och ta över Jägareförbundets allmänna uppdrag. Det skriver de i ett budgetunderlag för 2015–2017.

Nyheter

Brännskadad älg avlivad efter skogsbranden

Två månader efter den stora skogsbranden i Västmanland upptäckte Leo Karjalainen en svårt brännskadad älgtjur och kunde avliva den.

Jägareförbundet

NWT lyfter vargannonser efter kritik från länsordförande

"Värna vargen och andra hotade arter". Så löd texten i en så kallad pluggannons i Nya Wermlands-Tidningen, tills länsordförande Lennart Johannesson tröttnade.

Annons

Illegal jakt

Pitbullägare skryter med hunddödat rådjur

En bild på sociala medier på två pitbullhundar och ett dött rådjur där ägaren skryter om sina hundars förmåga har uppmärksammats av länsstyrelsen.

Björn

Simmande björn tömde ö på får

I alla tider har det betat får på Tutaboön. Men nu finns där inga djur längre. Detta efter att en björn gått till attack och dödat hela fårflocken.

Varg

§28: Varg jagade älghund fram till förare

Under en älgjakt utanför Ockelbo lämnade hunden ett ståndskall när en varg närmade sig. Hunden sökte förarstöd med vargen efter sig.

Vapen & skytte

Här går handläggningen i rekordfart

I Sollefteå behöver inte jägarna vänta länge på att få sin vapenlicens. Handläggningstiden ligger på drygt en vecka, enligt Anna Svensson vid polisen.

Varg

Varför polisanmäler bara Dalarna?

Inga andra länsstyrelser än den i Dalarna har hittills överlämnat några paragraf 28-ärenden till polisen.

Varg

Sköt hundangripande varg – misstänkt för grovt jaktbrott

På torsdagen sköts en varg som attackerade en jakthund under älgjakt i Gagnefs kommun i Dalarna. Länsstyrelsens besiktningspersonal valde dock att int ...

Annons

Annons