Svensk Jakt

tisdag 1 december

Publicerad 21 april 2009 - 09:38 – Uppdaterad 21 maj 2013 - 12:22

Länsstyrelse säger nej till förlängda jakttider

Länsstyrelsen i Jämtland går emot Jägareförbundets förslag till förlängda jakttider på rådjur och ripa.

Bakgrunden är att Jägareförbundet lämnat förslag till regeringen på ändrade jakttider för ett flertal viltarter. Frågan om förlängd jakttid på rådjur var uppe på Jägareförbundet Mitt Norrlands årsstämma 2008. Flera motionärer föreslog då förlängd jakttid på rådjur med januari månad. Detta eftersom klimatet varit mildare under senare år och att trafikolyckorna med rådjur ökat.

Trend av milda vintrar
Länsstyrelsen delar dock inte denna uppfattning och skriver i sitt yttrande: Länsstyrelsen anser inte den trend av milda vintrar som Jägareförbundet anger som skäl för att utöka jakttiden på rådjur i Jämtlands län till den 31 januari kan anses som ett tillförlitligt underlag. Länsstyrelsen anser därför att nuvarande jakttid bör vara oförändrad tills vidare.

Anmärkningsvärt
Jägareförbundet Mitt Norrland anser att länsstyrelsens uttalade är anmärkningsvärt. Förbundet frågar sig nu om länsstyrelsen i Jämtland har kunskap om att de flesta klimatforskare under många år talat om global uppvärmning med ökande temperaturer och därmed mildare och snöfattigare vintrar?
Jägareförbundet pekar också på att länsstyrelsen redan i dag, enligt gällande lagstiftning, har möjlighet att korta jakttiden på rådjur med hund om förhållandena är ogynnsamma.

Förlängd jakttid på ripa
Då det gäller jakten på ripa önskade Jägareförbundet Mitt Norrland en förlängning med 15 dagar, fram till den 15 mars. Västerbotten och Norrbotten har under många år haft den ordningen. En likriktning av jakttiderna i de berörda fjällänen vore önskvärd, menar förbundet.
Länsstyrelsen är dock negativ till en förlängning och skriver: Sett till att en förlängning av jakttiden förmodligen främst skulle innebära en ökning av uttaget på fjällripa och den osäkra situation fjällripan idag befinner sig finner länsstyrelsen det inte motiverat att förlänga jakttiden inom renbetesfjäll enligt det givna förslaget.

Blygsam jakt
Enligt länsstyrelsens egen statistik var dock avskjutningen av fjäll- och dalripa under januari och februari månad 2009 synnerligen blygsam. Totalt fölldes 84 fjällripor och 120 dalripor i Jämtland. Sett ur detta perspektiv torde en förlängning av jakttiden med två veckor knappast påverka vare sig fjäll- eller dalripstammarnas storlek. Den teoretiska jaktarealen är dessutom på hela en miljon hektar!
Göte Grubb

Skribent

Svensk Jakt

 

Jaktlust visar jakt med stående fågelhund

Webb-TV

Ripjakt med stående fågelhund i Bruksvallarna och jakt efter Frankoliner i Sydafrika. Nu är det tredje avsnittet av Jaktlust ute!

Jägareförbundet

Jägareförbundet: Naturvårdsverket ser inte verkligheten

Svenska Jägareförbundet anser att Naturvårdsverkets rapport som skulle belysa vargens socioekonomiska effekter helt och hållet missar målet.

Varg

Ett vargrevir kostar markägarna en miljon kronor per år

Förlusten för markägarna uppgår till cirka en miljon kronor per vargrevir och år. Det framgår i Naturvårdsverkets socioekonomiska utredning av vargstammen.

Annons

Varg

Hundattackerande varg skjuten

Vargen attackerade en tysk jaktterrier och sköts av hundägaren i samband med angreppet.

Quiz

Har du de grundläggande jägarkunskaperna?

Testa dina kunskaper om vilt och jakt i Svensk Jakts frågetävling.

Fågel

Fjälljakt för svenska jägare på remiss

Regeringen skickar snart ut ett förslag på remiss om att fjälljakten på statens mark i första hand ska tillfalla de jägare som bor i Sverige.

Vapen & skytte

Vapenförbud behandlas rekordsnabbt i EU

Behandlingen av EU-kommissionens kritiserade vapenförslag går med rekordfart. Jägare och sportskyttar uppmanas nu att agera.

Tävling

Tävla och vinn i Julklappsregnet

Var med i Svensk Jakts frågesport och vinn fina priser!

Nyheter

Jaktbild på facebook anmäldes

En bild på facebook på en fälld älgkalv fick en person att anmäla den för våldsamt innehåll.

Varg

Överklagar vargjaktsbeslut

Jägareförbundet vill att dubbelt så många vargar skjuts i Gävleborgs län. Därför har förbundet överklagat länsstyrelsens beslut om licensjakt efter endast sex vargar.

Viltvård

Mera tall i sydsvenska skogar

Efter att tallen i många år fått stått tillbaka för granen vid återplantering i Sydsverige har det nu vänt på allvar.

Nyheter

”Vi utmålas som kriminella av EU”

Hotet från EU om hårdare vapenlagar får jakthandlare att rasa. Seved Viklund, Piteå, menar att jägarna utmålas som kriminella.

Jägareförbundet

Kritik mot oseriösa kortkurser

Svenska Jägareförbundet reagerar kraftigt mot kvalitén på en del av de intensivutbildningar som erbjuds för jägarexamen.

Vapen & skytte

Ygeman: ”Sverige ska kunna ha kvar undantaget”

För nyhetsbyrån TT kommenterar nu inrikesminister Anders Ygeman (S) EU-kommissionens förslag om skärpt vapenlagstiftning som lades fram i onsdags.

Vapen & skytte

De riktigt farliga kommer undan

För att visa handlingskraft vänder sig politiker och byråkrater mot människor de kan komma åt, de laglydiga vapenägarna.

Vapen & skytte

Femårsgräns för vapenlicens kan införas

EU-kommissionen vill att medlemsländerna överväger att införa en tidsbegränsning för vapenlicenser på högst fem år.

Juridik

Hårdare vapenlagar föreslås av EU

Samtidigt som fransk polis slår till mot terrorister med automatvapen och sprängämnen föreslår EU-kommissionen långtgående skärpningar av vapenlagstiftningen.

Varg

Värmland ska dela gränsrevir med Norge

Gränsreviren mellan Värmland och Norge ska inte längre bara tillhöra den svenska vargförvaltningen.

Klicka här för att få hem Svensk Jakt

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar