Svensk Jakt

söndag 1 maj

Annons

Publicerad 21 april 2009 - 09:38 – Uppdaterad 21 maj 2013 - 12:22

Länsstyrelse säger nej till förlängda jakttider

Länsstyrelsen i Jämtland går emot Jägareförbundets förslag till förlängda jakttider på rådjur och ripa.

Bakgrunden är att Jägareförbundet lämnat förslag till regeringen på ändrade jakttider för ett flertal viltarter. Frågan om förlängd jakttid på rådjur var uppe på Jägareförbundet Mitt Norrlands årsstämma 2008. Flera motionärer föreslog då förlängd jakttid på rådjur med januari månad. Detta eftersom klimatet varit mildare under senare år och att trafikolyckorna med rådjur ökat.

Trend av milda vintrar
Länsstyrelsen delar dock inte denna uppfattning och skriver i sitt yttrande: Länsstyrelsen anser inte den trend av milda vintrar som Jägareförbundet anger som skäl för att utöka jakttiden på rådjur i Jämtlands län till den 31 januari kan anses som ett tillförlitligt underlag. Länsstyrelsen anser därför att nuvarande jakttid bör vara oförändrad tills vidare.

Anmärkningsvärt
Jägareförbundet Mitt Norrland anser att länsstyrelsens uttalade är anmärkningsvärt. Förbundet frågar sig nu om länsstyrelsen i Jämtland har kunskap om att de flesta klimatforskare under många år talat om global uppvärmning med ökande temperaturer och därmed mildare och snöfattigare vintrar?
Jägareförbundet pekar också på att länsstyrelsen redan i dag, enligt gällande lagstiftning, har möjlighet att korta jakttiden på rådjur med hund om förhållandena är ogynnsamma.

Förlängd jakttid på ripa
Då det gäller jakten på ripa önskade Jägareförbundet Mitt Norrland en förlängning med 15 dagar, fram till den 15 mars. Västerbotten och Norrbotten har under många år haft den ordningen. En likriktning av jakttiderna i de berörda fjällänen vore önskvärd, menar förbundet.
Länsstyrelsen är dock negativ till en förlängning och skriver: Sett till att en förlängning av jakttiden förmodligen främst skulle innebära en ökning av uttaget på fjällripa och den osäkra situation fjällripan idag befinner sig finner länsstyrelsen det inte motiverat att förlänga jakttiden inom renbetesfjäll enligt det givna förslaget.

Blygsam jakt
Enligt länsstyrelsens egen statistik var dock avskjutningen av fjäll- och dalripa under januari och februari månad 2009 synnerligen blygsam. Totalt fölldes 84 fjällripor och 120 dalripor i Jämtland. Sett ur detta perspektiv torde en förlängning av jakttiden med två veckor knappast påverka vare sig fjäll- eller dalripstammarnas storlek. Den teoretiska jaktarealen är dessutom på hela en miljon hektar!
Göte Grubb

Skribent

Svensk Jakt

 

Valberedningens förslag kritiseras

Jägareförbundet

Timrå jaktvårdskrets är starkt kritisk till valberedningens förslag att Monika Stridsman ska väljas in i förbundsstyrelsen. Men valberedningens ordförande Lars Ingelmark försvarar förslaget. ”Hon är mycket professionell och har ett viktigt kontaktnät”, säger han.

Jägareförbundet

Med fötterna i den skånska myllan

Han står med båda fötterna stadigt i den skånska myllan. Så beskrivs han och så uppfattar han sig själv, Jonas Paulsson, 45 år. I början av juni tar han med stor sannolikhet plats i Svenska Jägareförbundets styrelse.

Nyheter

Frågetecken kvar efter pressmeddelande

Regeringens pressmeddelande efter måndagens expertmöte i ministerrådet om vapendirektivet rätar ut vissa frågetecken, men ännu återstår vissa oklarhet.

Annons

Juridik

Dålig lagstiftning ger domstolarna stor makt om vargjakt

– Regleringen är luddig. En dålig, vag och ofullständig lagstiftning ger domstolarna stor makt, säger Stig von Bahr, före detta domare i EU-domstolen och HFD.

Jägareförbundet

Styrelsekandidat föreslog slopade jakttider

Monika Stridsman, med ett förflutet på Naturvårdsverket, WWF och Skogsstyrelsen, föreslås ta plats i Jägareförbundets styrelse. Hon var bland annat med om att förbjuda allmän jakt på ekorre. ”Jag står för det beslutet”, säger hon.

Nyheter

Jesper var nära att dö i jaktkojan

En natt i vakkojan förvandlades till en mardröm för Jesper Wahlberg, 26 år, i Harads. Gasolen i värmeelementet brann inte och Jesper var nära att dö av kolmonoxidförgiftning.

Rådjur

Inga biologiska skäl mot omdiskuterad jakt på vårbock

Nu drar snart vårjakten på råbock igång i fem svenska län. Enligt landets rådjursforskare finns inga biologiska skäl mot den omdiskuterade jaktformen.

Jakt

Han var med om en historisk bäverjakt

Jägaren Dan Andersson från Ekerö blev en smula historisk då han i helgen sköt en bäver på Bogesunds marker utanför Stockholm.

Ungdom

Jennifer och Olle segrare i Jakt-SM

Tvådagarstävlingen SM i jakt för jaktelever är nu över. Med utmärkta resultat stod Olle Hoversjö, Dille Gård, och Jennifer Jacobsson, Svenljunga, överst på pallen!

Jakt

”Ingen panik. Älgjakten kan sannolikt bedrivas i normal omfattning”

Klockan 01.23 lördagen den 26 april 1986 exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl. Ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna.

Nyhet

Räven och bävern – ett bildspel

När Svensk Jakt åkte ut en kväll för att fotografera bäver fick vi några bonusbilder.

Utbildning

Ryssby – en skola där säkerheten tas på allvar

På Ryssbygymnasiets jaktutbildning delar man inte alls Skolverkets uppfattning om vapen och vapenhantering i gymnasiemiljö.

Vapen & skytte

Nya turer i EU:s vapenförslag

Ett nytt förslag till vapendirektiv har läckt ut från EU:s ministerråds arbetsgrupp.

Quiz

Vad kan du om våra predatorer?

Vad kan du om predatorernas påverkan på viltstammarna?

Debatt

”Fungerande vargjakt kräver ändring i EU-direktivet”

Den svenska vargpopulationens storlek har vuxit kraftigt på senare år. Från att ha varit utrotningshotad finns det idag ett behov av jakt.

Jakthundar

Färre jakthundar skadades av vildsvin

Varje år skadas eller dödas många hundar när de jagar vildsvin. Men nu kan trenden ha brutits.

Jägareförbundet

Jägareförbundet: Undvik ett juridiskt överprövningsträsk

Ordningen med att regeringen beslutar om jakttider på olika arter, så kallade normgivningsbeslut, måste bestå. Annars riskerar vi att hamna i ett juridiskt överklagningsträsk, anser Jägareförbundet i ett svar till regeringen.

Nyheter

Jägarna ger nio miljoner till viltforskning

Naturvårdsverket har beslutat att tilldela åtta viltforskningsprojekt sammanlagt nio miljoner kronor 2016. Pengarna tas ur Viltvårdsfonden som finansieras av jägarna.

Klicka här för att få hem Svensk Jakt du också!

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar